ADENOVIRUSI

Nov 3, 2021 | AKTUALNO -VRTEC, Novice-šola, VRTEC-NOVICE

Obveščamo, da so v mlajših oddelkih pri otroci potrdili prisotnost Adenovirusov.

Adenovirusi povzročajo vnetja zgornjih dihal (nahod, vnetje žrela) in spodnjih dihal (akutni bronhitis, bronhiolitis in pljučnico), očesnih veznic, vnetje prebavil, sečil.

Inkubacija traja od 1 do 10 dni. Simptomi in znaki so vročina, nahod, bolečine v žrelu, kašelj, glavobol in slabo počutje. Težave izzvenijo hitreje, če je adenovirus povzročil okužbo zgornjih dihal in dlje v primeru, ko ima bolnik adenovirusno pljučnico. Pri adenovirusni okužbi prebavil sta vodilna klinična znaka vodena driska in bruhanje. Z adenovirusnimi driskami obolevajo predvsem otroci do dveh let starosti, zbolijo pa lahko tudi starejši otroci in odrasli. Včasih imajo oboleli nekoliko zvišano telesno temperaturo in prehladne znake. Pri otrocih je potrebno biti pozoren na dovoljšen vnos tekočine, da ne pride do dehidracije. Bolezen praviloma nima hujših posledic za zdravje.

Več si lahko preberete na spletni strani NIJZ
https://www.nijz.si/sl/adenovirusi-0

Staršem in drugim obiskovalcem, se zahvaljujemo za dosledno upoštevanje zaščitnih ukrepov. S tem v največji možni meri omejujemo tako korona virus kot ostale bolezni, ki krožijo pri predšolskih otrocih. Starše naprošamo, da dosledno sporočajo vzgojiteljicam vzrok odsotnosti otrok in njihova bolezenska stanja. Le tako bomo lahko še naprej aktualno obveščali o prisotnosti različnih virusov in okužb v našem okolju in sprejemali dodatne preventivne ukrepe za omejevanje okužb.

(Skupno število obiskov 386, 1 obiskov danes)
Dostopnost