21.08.2017 Ogledov: 832
NAGRADA NA BAVARSKEM

Od 25. do 27. julija 2017 je v nemškem mestu Bayerisch Eisenstein, ki leži tik ob češki meji, potekal zaključni del letošnjega tekmovanja "Die Deutschen und ihre östlichen Nachbarn - Wir in Europa" (Nemci in nijhovi vzhodni sosedje - Mi v Evropi). Tekmovanje vsaki dve leti organizira ministrstvo za šolstvo nemške zvezne dežele Bavarska. Letošnja tema je bila "Karel IV. - Češka - Bavarska". Na tega vélikega evropskega vladarja iz 14. stoletja, ki je bil po očetu nemške, po materi pa češke narodnosti, še danes med drugim spominjajo sloviti Karlov most in Karlova univerza v Pragi, veličastni grad Karlstein in drugo.

Tekmovanje je v prvi vrsti namenjeno bavarski mladini od začetka osnovne šole do konca raznih oblik srednjih šol, že kar nekaj let pa je odprto tudi za tekmovalce iz dežel srednje in vzhodne Evrope. Letos se ga je skupno udeležilo skoraj 12.000 mladih. OŠ Cerkno je tokrat k sodelovanju kot partnersko šolo pritegnila češko šolo Zakladni škola Primda. Učenci od 7. do 9. razreda, ki se na OŠ Cerkno učijo nemščino kot izbirni predmet, so pod mentorstvom učiteljice Anice Svetik spoznavali kulturo, zgodovino, literaturo, glasbo, druge oblike umetnosti in stoletne vezi med Čehi, Bavarci in Slovenci. Skupni naslov številnih zelo raznolikih raziskovalnih in ustvarjalnih prispevkov, ki so jih soustvarili učenci obeh šol, je bil "Wir bauen Brücken" (Gradimo mostove). Z njimi so prepričali ocenjevalno komisijo na Bavarskem, da jih je izbrala med 27 najboljših šol, ki so bile povabljene na tridnevno zaključno prireditev v Nemčiji. Na njej so predstavnki izbranih šol pred ocenjevalno komisijo javno predstavili svoje delo. OŠ Cerkno so zastopali sedmošolca Tit Katarić in Miha Peternelj te devetošolka Nika Podobnik Bogataj. S svojo suvereno in prepričljivo predstavitvijo so skupaj s češko partnersko šolo osvojili 1. mesto v kategoriji Dežela in ljudje v 3. starostni skupini.

Vsem učencem od 7. do 9. razreda, ki so med šolskim letom s svojim delom prispevali k skupnemu uspehu, iskreno čestitamo in se skupaj z njimi veselimo izvrstnega dosežka.

ČLANEK O TEKMOVANJU IN REZULTATIH (objavljeno na spletni strani Ministrstva za šolstvo Bavarske)

FOTOGRAFIJE PREDSTAVNIKOV NAGRAJENIH ŠOL (objavljeno na spletni strani Ministrstva za šolstvo Bavarske)

Slovensko-češki predstavniki na slovesni podelitvi priznanj in nagrad v Bayerisch Eisensteinu skupaj z Berndom Siblerjem, državnim sekretarjem na ministrstvu za šolstvo Bavarske, in dr. Andreasom Ottom Weberjem, direktorjem ustanove Haus des deutschen Ostens, ki finančno omogoča udeležbo tujih šol na tekmovanju. (Foto: Klaus Döhler)

 

Razstava naših plakatov v veži železniške postaje Bayerisch Eisenstein-Železna Ruda.

Učenki šole iz Primde na Češkem in učenci OŠ Cerkno predstavljajo skupni projekt.

Železniška postaja Bayerisch Eisenstein-Železna Ruda leži pol na nemški, pol na češki strani meje. Preko nje je po 2. svetovni vojni potekala "železna zavesa" - strogo varovana ločnica med političnim Vzhodom in Zahodom. Promet je bil za dolga desetletja povsem prekinjen, s češke strani meje pa so bile prisilno izseljene celotne vasi.

 

S postaje smo se z vlakom odpeljali na ogled bližnjega narodnega parka, kjer smo lahko videli divje govedo, divje konje in volkove.

V spremljevalnem programu prireditve je bil tudi ogled steklarske manufakture, kjer smo pri delu lahko opazovali mojstra, ki je ustvarjal umetnine iz raznobarvnega stekla.

Veseli animacijski večer, kjer so se udeleženci tekmovanja iz različnih držav učili češčine in se pri tem nadvse zabavali.

Slavnostni večer tekmovanja je bil zaznamovan z idejo evropskega sodelovanja, prijateljstva in zaupanja.                    

Polka je pri srcu tako Slovencem kot Čehom in Bavarcem. Miha in Tit sta se pod mentorstvom Jožeta Bevka naučila zaigrati znamenito češko polko Škoda lasky, ki je na Bavarskem znana pod imenom Rosamunde Polka. Z njo sta kar dvakrat požela bučen aplavz in vesele nasmehe na obrazih občinstva - pri predstavitvi projekta in na slavnostnem večeru s podelitvijo nagrad.

Slovensko-češka skupina med razglasitvijo rezultatov tekmovanja.

 

Zadnji dan je bil na programu obisk Češke: čudovitega mesta Klatovy, kjer smo si lahko ogledali razkošno opremljeno baročno lekarno in katakombe z naravno mumificiranimi trupli v jezuitski grobnici, ter vodnega gradu Švihov, kjer so snemali film o Pepelki.

Češko-slovenski nasmeh: Martina in Nika.


09.12.2017 NOVICE IZ ČEBELNJAKA: JEMO ZDRAVO ZA POČUTJE PRAVO


08.12.2017 LEPA JESEN PRI METULJIH


07.12.2017 ŠOLA V NARAVI - PLANICA, 4. DAN


07.12.2017 ŠOLA V NARAVI - PLANICA, 3. DAN


06.12.2017 KAJ JE SLADKORNA BOLEZEN?


06.12.2017 ŠOLA V NARAVI - PLANICA, 2. DAN


05.12.2017 DEVETOŠOLCI USPEŠNI NA TEKMOVANJU V ZNANJU ANGLEŠČINE


05.12.2017 LEPA IN KORISTNA POBUDA DEVETOŠOLCEV


05.12.2017 ŠOLA V NARAVI - PLANICA, 1. DAN


04.12.2017 V NOVE OBJEME BESED


03.12.2017 RAZRED 2000


29.11.2017 PISANA JESEN MEDVEDKOV


28.11.2017 DAN SLOVENSKE HRANE


25.11.2017 USPEŠNO OHRANJAMO KVALITETNO PREHRANO


24.11.2017 NOV ROBOT ZA USTVARJALNE IZZIVE


23.11.2017 POHOD NA ŠKOFJE


21.11.2017 DELAVNICA - VARNA RABA INTERNETA IN MOBILNIH NAPRAV


19.11.2017 BOTRA JESEN PRI ZAJČKIH


14.11.2017 ZREZKI V JABOLČNI OMAKI, ŽLIKROFI IN MAFINI


13.11.2017 PO DRAGIČEVIH POTEH
mile-expense