15.05.2018 Ogledov: 419
SKRIVNA BOLNIŠNICA

Letos ob mednarodnem dnevu muzejev poteka 75 - letnica ustanovitve Partizanske bolnice Franje. V Bevkovi knjižnici Cerkno je že konec lanskega novembra potekala javna predstavitev literarnega prvenca Skrivna bolnišnica mladih ustvarjalk, Cerkljanke Tee Hvala in Mariborčanke Špele Oberstar. Gre za privlačno in živo zapisano dogodivščino sodobnega otroka, ki ob ogledu legendarne bolnišnice Franje podoživlja stisko medvojnega časa ter ob tem močno začuti humanitarno sporočilo Franje. V prepletu dveh zgodb, fiktivne, ki ponazarja sedanjost, katera je prepletena z resničnimi zgodovinskimi dejstvi, se znajdejo trije mladi prijatelji, Gvido, Filip in Minka. Prvenec mladih pisateljic ter  ilustratorke Ajde Erznožnik zapolnjuje dolgoletno vrzel v širjenju poslanstva partizanske bolnice na področju otroške in mladinske literature. Na domači šoli je naša bivša učenka, domačinka Tea Hvala, v petek, 6. aprila, skupaj s pedagoškim kolektivom ter kustosinjo cerkljanskega muzeja Milojko Magajne pripravila dopadljivo medpredmetno delavnico za otroke od tretjega do petega razreda s predstavitvijo knjige, v kateri so naši učenci začutili poslanstvo bolnice Franja skozi različne literarne in likovne delavnosti. Pester šolski program, ki je trajal  kar tri šolske ure, je zaobsegal cilje združenih predmetov: materinščina, spoznavanje družbe, zgodovina narodnoosvobodilnega boja, domoznanstvo ter likovno umetnost, močno prepletene z domoljubjem ter privzgajanjem etičnih čustev.

 

Dogodek je uvodoma pozdravil ravnatelj Milan Koželj.

 

Pisateljica Tea Hvala se je za izvedbo medpredmetnega pouka odlično pripravila.

 

Zanimiva zgodovinska dejstva nam je slikovito podala Milojka Magajne.

 

Na likovnih delavnicah smo oblikovali bolnišnične objekte.

 

Na literarni delavnici smo se ob igri besed tudi nasmejali in se marsičesa naučili.

 

Bili smo na literarni delavnici v 4. b razredu. Dali smo se v pare, dobili smo liste in eden od para je napisal vprašanje, drugi pa odgovor. Vendar ne na tisto vprašanje. Nato smo šli k tabli ter povedali vprašanje in odgovor. Zelo smo se smejalio in zabavali.

Janja

 

Najprej smo prepognili liste. Nato je eden v paru napisal vprašanje, ki ga drugi ni smel videti. Potem je drugi napisal odgovor. Šli smo pred tablo in prebrali. Nekateri so bili zelo smešne.

Zala

 

Veliko sem se naučil o bolnici Franji. S prijateljem sva se zelo zabavala. Sestavljali smo povedi, zabavno je bilo zato, ker res nismo vedeli, na kaj odgovarjamo.

Jan

 

Bila sem na literarni delavnici. Učili smo se o bolnici Franji. Bilo mi je všeč.

Pavlina

 

Delavka iz muzeja nam je povedala vse o bolnici Franji, vedela je vse o njej, a nismo imeli časa. Razdelili smo se v dve skupini, likovna in literarna delavnica, jaz sem bila v likovni. Tam smo se razdelili še v tri skupine, eni so risali za kuhinjo, za operacijsko salo, eni pa so risali po hišah. Jaz sem bila v skupini za operacijsko sobo. Naredili smo papirnate medicinske pripomočke in jih razporedili po hišah.

Eva

 

V petek v šoli smo imeli dve delavnici, bil sem v likovni. Barval sem barako, v kateri je bil rentgen.

Matic

 

Risali smo potrebne pripomočke, ki so jih nekoč uporabljali. Vsak je narisal en pripomoček, naprimer: škarje, šivanke, injekcijo …

Saša

 

Barval sem kuhinjo. Risal in strigel in barval pripomočke v kuhinji. Narisal sem lonec in zajemalko.

Nace

 

Metal sem se po blazina. Barval sem, strigel sem.

Rok

 

Barvali smo operacijsko, kuhinjo, rentgen in skale. V drugi skupini pa so delali pripomočke. Na koncu smo jih postavili na rob telovadnice.

Tim

 

 


17.07.2018 SANACIJSKA DELA NA ZUNANJIH POVRšINAH šOLE


13.07.2018 NOVOSTI S POČITNIŠKEGA VARSTVA


13.07.2018 ZDRAVJE V VRTCU


12.07.2018 S PONOSOM ZAKLJUČILI ŠOLSKO LETO


12.07.2018 ČAROVNIŠKA KNJIGA CHEERDANCE


11.07.2018 GENERACIJA 2003 NA PRVI STOPNICI


10.07.2018 DNEVI REKE SOČE ŠE DO OKTOBRA


09.07.2018 NOVIČKE S POČITNIŠKEGA VARSTVA


04.07.2018 NARAVOSLOVNA DNEVA SEDMOšOLCEV


04.07.2018 PRVA POMOč


28.06.2018 NASVIDENJE JEŽKI


25.06.2018 SEDMOšOLCI SPOZNAVALI DOLENJSKO


23.06.2018 NOVIČKE IZ ČEBELNJAKA: Z AVTOBUSOM NA ZAKLJUČNI IZLET


21.06.2018 AKTIVNE POLETNE POčITNICE NA OŠ CERKNO


19.06.2018 LUTKE NA OBISKU PRI ZAJčKIH


19.06.2018 OVE IN URE DAN V NOVI GORICI


18.06.2018 KONČNI IZLET 6. RAZRED


17.06.2018 PUSTOLOVSKO OBARVAN IZLET


17.06.2018 IZŠLA JE LETOŠNJA MLADA RAST


15.06.2018 MENJAVA GENERACIJ Z IGRO ČLOVEK NE JEZI SE
mile-expense