10.02.2019 Ogledov: 453
NA OBISKU V AVSTRIJI - SLIKE NA LEDU 2019

V nedeljo, 27. januarja 2019, smo se učenci pouka nemščine iz osmega razreda skupaj z našo sošolko Aljano ter učiteljico odpeljali v Avstrijo. Tja so nas povabili s partnerske šole iz Weitensfelda. Naša šola, šola iz Weitensfelda in šola "Guido Corsi" iz Trsta v Italiji namreč že vrsto let sodelujejo v projektih eTwinning na različne teme. Večkrat smo se dobili že v preteklih letih, se družili, sodelovali, raziskovali, delali fotografije in dokumentarne videoposnetke. V lanskem šolskem letu smo se najprej dobili na avstrijski strani karavanškega železniškega predora, nato ob cesti čez Predel, nazadnje pa v Trstu.

Letos smo začeli nekoliko drugače. Najprej je vsaka šola pripravila motive za skupno zastavo - sliko, ki se je simbolno povezovala s temo letošnjega projekta AUGEN AUF! TÜREN AUF! (ODPRI OČI! ODPRI VRATA!). Organizatorji razstave Slike na ledu (Bilder am Eis) so nato od vsake šole izbrali po en motiv in oblikovali skupno zastavo. Izmed prispevkov naše šole so izbrali Aljaninega - most kot simbol povezovanja, srečevanja. Zato smo se torej odpravili v Avstrijo. Naš končni cilj je bila senčna dolina, v kateri je ležalo veliko zaledenelo jezero - Belo jezero. Domačini mu pravijo Weißensee. Po prihodu smo poiskali parkirni prostor, nato pa se peš odpravili proti prostoru, kjer je bila postavljena razstava. Najprej smo hodili po zasneženi cesti, nato pa smo stopili na zaledenelo jezero, od koder smo imeli še približno kilometer do razstavnega prostora. Učiteljica in voznica sta hiteli naprej, da ne bi zamudili ure, ob kateri smo bili dogovorjeni s partnersko šolo, dekleta smo hodile v sredini, se med potjo pogovarjale, smejale, opazovale množico drsalcev, med njimi tudi tekmovalce, in pri tem pazile, da ne bi padle, kar se je včasih tudi zgodilo. Na poti smo šli tudi mimo šotorov, kjer tekmovalci lahko počivajo.

Po prihodu smo najprej šli do naše skupne zastave, na kateri je bila Aljanina slika. Tam smo se seveda tudi fotografirali. Po prihodu avstrijske skupine na čelu z ravnateljem in mentoricama smo si skupaj ogledali svečano odprtje razstave. V programu so imeli pomembno vlogo učenci dvojezične šole iz kraja Lipa nad Vrbo/Lind ob Velden ob Vrbskem jezeru. Na razstavi je bila tudi maskota - velik bel severni medved. Kasneje smo se vsi zbrali ob naši skupni zastavi, kjer smo se po nemško predstavili. Drug drugemu smo pripravili tudi kratek glasbeni program. Najprej so tri njihova dekleta na flavte zaigrala pesem o snegu, njihov učenec Lukas je zaigral na trobento, me pa smo jim ob spremljavi kitare zapele pesem Siva pot. Ravno takrat je začel v bližini lajati pes v čisto pravem ritmu in prav sredi pesmi je nad nas priletel še helikopter!

Vsak od nas je v dar dobil tri kartice z motivom naše zastave, ki smo jih lahko pisali in brezplačno poslali domov. Nato smo se vsi skupaj odpravili na most, ki pelje čez jezero. Tam smo se Avstrijcem zahvalili za povabilo in se poslovili. Na tem obisku v Avstriji je bilo zabavno in tudi zeblo nas ni. Veliko smo se zabavali, se hecali, se vlekli in drsali po ledu, čeprav brez drsalk. Med pisanjem kartic sem vsaj jaz izgubila občutek, da stojim na ledu. Lepo se je bilo spet srečati z našimi avstrijskimi partnerji. Doživetja so bila lepa, zato upam, da jih bomo lahko še kdaj ponovili.

Lara Filipič, 8. a

Pogled na razstavni prostor na zaledenelem Belem jezeru - Bilder am Eis/Slike na ledu

(Foto: Land Kärnten - Medienzentrum)

Že pot do Belega jezera je bila zanimiva - skulptura motoristov ob cesti.

Belo jezero je izjemno priljubljeno med drsalci, zlasti Nizozemci.

Na jezeru lahko vidimo tudi tekmovalce, ki vadijo.

Cerkljanska "ekipa" ob skupni zastavi - kolažu.

Aljanino veselje, saj je bila za razstavo izbrana prav njena slika kamnitega mostu čez Oresovko.

Kulturni program ob slovesnem odprtju razstave je bil pester, zanimiv in štirijezičen (nemško, slovensko, italijansko, angleško).

Skupini iz Weitensfelda in Cerknega sta si vzajemno pripravili glasbeni program ob skupni zastavi.

Pesem o snegu na flavtah.

Mežkova Siva pot ob kitarski spremljavi, ki so jo zapele učenke iz Cerknega.

Skladbo na trobenti je zaigral učenec iz Weitensfelda.

Skupinski posnetek učencev iz Weitensfelda in Cerknega.

Naši učenci družini in prijateljem pišejo kartice z motivom skupne zastave.

(Foto: Land Kärnten - Medienzentrum)

 

 


23.04.2019 DRŽAVNO TEKMOVANJE IZ MATEMATIKE


23.04.2019 TINA DROLE IN WOLFGANG SCHWAIGER MED MLADIMI POSLUšALCI


18.04.2019 UDELEžBA NA 37. PETKOVšKOVI LIKOVNI KOLONIJI


15.04.2019 MED 10 POLFINALISTOV NA VSESLOVENSKEM TEKMOVANJU POPRI!


14.04.2019 VSAKA VAS IMA SVOJ GLAS


13.04.2019 TRADICIONALNA PRIREDITEV OB MATERINSKEM DNEVU


12.04.2019 DRžAVNO TEKMOVANJE IZ FIZIKE


11.04.2019 DARILA ZA NAŠE MAME


11.04.2019 DRŽAVNO TEKMOVANJE IZ ANGLEŠKEGA JEZIKA


10.04.2019 PLANINSKI IZLET NA PLANINO OTAVNIK


10.04.2019 ČAJ PO JAPONSKO


09.04.2019 DRžAVNO TEKMOVANJE IZ KEMIJE ZA PREGLOVA PRIZNANJA


04.04.2019 OTVORITEV RAZSTAVE BARVE POMLADI


01.04.2019 ŠOLSKO MATEMATIČNO TEKMOVANJE


22.03.2019 GOSTILI PARTNERJE V PROJEKTU NEKTEO


22.03.2019 NALOGE IN ODGOVORNOSTI PRI ODRAščANJU OTROK


19.03.2019 MALA LAUFARIJA RIBIC IN METULJčKOV


15.03.2019 RAZPRAVLJALI NA MEDOBčINSKEM PARLAMENTU


10.03.2019 POMAGALI PREGNATI ZIMO IN PRIKLICALI POMLAD


09.03.2019 PRIDI ZIMA NAOKROG
mile-expense