10.02.2019 Ogledov: 583
NA OBISKU V AVSTRIJI - SLIKE NA LEDU 2019

V nedeljo, 27. januarja 2019, smo se učenci pouka nemščine iz osmega razreda skupaj z našo sošolko Aljano ter učiteljico odpeljali v Avstrijo. Tja so nas povabili s partnerske šole iz Weitensfelda. Naša šola, šola iz Weitensfelda in šola "Guido Corsi" iz Trsta v Italiji namreč že vrsto let sodelujejo v projektih eTwinning na različne teme. Večkrat smo se dobili že v preteklih letih, se družili, sodelovali, raziskovali, delali fotografije in dokumentarne videoposnetke. V lanskem šolskem letu smo se najprej dobili na avstrijski strani karavanškega železniškega predora, nato ob cesti čez Predel, nazadnje pa v Trstu.

Letos smo začeli nekoliko drugače. Najprej je vsaka šola pripravila motive za skupno zastavo - sliko, ki se je simbolno povezovala s temo letošnjega projekta AUGEN AUF! TÜREN AUF! (ODPRI OČI! ODPRI VRATA!). Organizatorji razstave Slike na ledu (Bilder am Eis) so nato od vsake šole izbrali po en motiv in oblikovali skupno zastavo. Izmed prispevkov naše šole so izbrali Aljaninega - most kot simbol povezovanja, srečevanja. Zato smo se torej odpravili v Avstrijo. Naš končni cilj je bila senčna dolina, v kateri je ležalo veliko zaledenelo jezero - Belo jezero. Domačini mu pravijo Weißensee. Po prihodu smo poiskali parkirni prostor, nato pa se peš odpravili proti prostoru, kjer je bila postavljena razstava. Najprej smo hodili po zasneženi cesti, nato pa smo stopili na zaledenelo jezero, od koder smo imeli še približno kilometer do razstavnega prostora. Učiteljica in voznica sta hiteli naprej, da ne bi zamudili ure, ob kateri smo bili dogovorjeni s partnersko šolo, dekleta smo hodile v sredini, se med potjo pogovarjale, smejale, opazovale množico drsalcev, med njimi tudi tekmovalce, in pri tem pazile, da ne bi padle, kar se je včasih tudi zgodilo. Na poti smo šli tudi mimo šotorov, kjer tekmovalci lahko počivajo.

Po prihodu smo najprej šli do naše skupne zastave, na kateri je bila Aljanina slika. Tam smo se seveda tudi fotografirali. Po prihodu avstrijske skupine na čelu z ravnateljem in mentoricama smo si skupaj ogledali svečano odprtje razstave. V programu so imeli pomembno vlogo učenci dvojezične šole iz kraja Lipa nad Vrbo/Lind ob Velden ob Vrbskem jezeru. Na razstavi je bila tudi maskota - velik bel severni medved. Kasneje smo se vsi zbrali ob naši skupni zastavi, kjer smo se po nemško predstavili. Drug drugemu smo pripravili tudi kratek glasbeni program. Najprej so tri njihova dekleta na flavte zaigrala pesem o snegu, njihov učenec Lukas je zaigral na trobento, me pa smo jim ob spremljavi kitare zapele pesem Siva pot. Ravno takrat je začel v bližini lajati pes v čisto pravem ritmu in prav sredi pesmi je nad nas priletel še helikopter!

Vsak od nas je v dar dobil tri kartice z motivom naše zastave, ki smo jih lahko pisali in brezplačno poslali domov. Nato smo se vsi skupaj odpravili na most, ki pelje čez jezero. Tam smo se Avstrijcem zahvalili za povabilo in se poslovili. Na tem obisku v Avstriji je bilo zabavno in tudi zeblo nas ni. Veliko smo se zabavali, se hecali, se vlekli in drsali po ledu, čeprav brez drsalk. Med pisanjem kartic sem vsaj jaz izgubila občutek, da stojim na ledu. Lepo se je bilo spet srečati z našimi avstrijskimi partnerji. Doživetja so bila lepa, zato upam, da jih bomo lahko še kdaj ponovili.

Lara Filipič, 8. a

Pogled na razstavni prostor na zaledenelem Belem jezeru - Bilder am Eis/Slike na ledu

(Foto: Land Kärnten - Medienzentrum)

Že pot do Belega jezera je bila zanimiva - skulptura motoristov ob cesti.

Belo jezero je izjemno priljubljeno med drsalci, zlasti Nizozemci.

Na jezeru lahko vidimo tudi tekmovalce, ki vadijo.

Cerkljanska "ekipa" ob skupni zastavi - kolažu.

Aljanino veselje, saj je bila za razstavo izbrana prav njena slika kamnitega mostu čez Oresovko.

Kulturni program ob slovesnem odprtju razstave je bil pester, zanimiv in štirijezičen (nemško, slovensko, italijansko, angleško).

Skupini iz Weitensfelda in Cerknega sta si vzajemno pripravili glasbeni program ob skupni zastavi.

Pesem o snegu na flavtah.

Mežkova Siva pot ob kitarski spremljavi, ki so jo zapele učenke iz Cerknega.

Skladbo na trobenti je zaigral učenec iz Weitensfelda.

Skupinski posnetek učencev iz Weitensfelda in Cerknega.

Naši učenci družini in prijateljem pišejo kartice z motivom skupne zastave.

(Foto: Land Kärnten - Medienzentrum)

 

 


20.08.2019 DOGODIVŠČINE MIŠK


18.08.2019 SPOMIN NA METULJČKOV POLET V VESOLJE


29.07.2019 KAJ VSE SO POČELE PIKAPOLONICE


28.07.2019 NAGRADA NA MEDNARODNEM TEKMOVANJU NA BAVARSKEM


17.07.2019 JEŽKI SKOZI LETO


17.07.2019 POČITNIŠKO VARSTVO


11.07.2019 POČITNIŠKO VARSTVO


08.07.2019 ZDRAVJE V VRTCU


01.07.2019 SEDMOšOLCI NA DOLENJSKEM


26.06.2019 POMAHALI šOLI V SLOVO IN HURA POčITNICE


25.06.2019 SKUPNO SLOVO IN OTVORITEV RAZSTAVE IZDELKOV


22.06.2019 BODOČI PRVOŠOLCI NA OBISKU V 1. RAZREDU


21.06.2019 KOLESARSKI IZPIT POD STREHO IN ZA NA CESTO


20.06.2019 KONČNI IZLET 6.A IN 6.B RAZREDA


19.06.2019 SAMOSTOJNA RAZSTAVA NIKE NOVAK


19.06.2019 UDELEžBA NA MEDNARODNEM EX TEMPORU MORAVčE


19.06.2019 METULJČKI IN RIBICE V KEKČEVI DEŽELI


17.06.2019 LETOšNJI DEVETOšOLCI NOVIM IZZIVOM NAPROTI


17.06.2019 PISANO LETO RIBIC


16.06.2019 OBISK ŽIVALSKEGA VRTA
mile-expense