19.03.2019 Ogledov: 1224
MALA LAUFARIJA RIBIC IN METULJčKOV

Najstarejši dve skupini našega vrtca –  RIBICE IN METULJČKI smo se letos vključili v projekt Turizem in vrtec. V okviru tega projekta smo spoznali lokalno kulturno dediščino, ki je vpeta v turistično ponudbo kraja.  Pobližje smo spoznali like cerkljanskih laufarjev ter lokalni pustni običaj.

Kot pustni običaj veleva, smo se lotili takoj po novem letu. Vse dejavnosti smo izvajali vzporedno z dejavnostmi društva Laufarija Cerkno. Laufarske like smo začeli spoznavati s pomočjo fotografij. Preko različnih pisnih virov o zgodovini cerkljanske laufarije smo se seznanili z laufarskimi običaji. Ogledali smo si krajši prispevek o cerkljanskih laufarjih, z naslovom DE BE BLA RIPA BEL DEBJELA – prispevek iz leta 1991, ki je bil posvečen 35.letnici obnove Laufarije.

Večkrat  smo obiskali  cerkljansko laufarijo, kjer nam je predstavnik društva Miha Bavcon predstavil oblačila, rekvizite in maske posameznih likov. Pokazal nam je prostor, kjer se šiva oblačila in prikazal šivanje »Pusta«, »Ta smrikauga«, »Ta bršlanauga«.

 

 

Otroci so si sami izbrali lik laufarja v katerega so se našemili. Skupaj smo se odločili, da bomo maske izdelali v vrtcu ter zašili oblačila »Pusta«, »Ta žaklauga«, »Ta pierjeuga«, »Ta slamnatnga«, »Ta bršlanauga«, in »Ta ličnatga«. Ostale kostume pa so otroci skupaj s starši pripravili doma.

V gozdni igralnici smo nabrali mah, ga zvili v zvitke ter našili na obleko »Pusta«

 

  

Slamo smo očistili, namočili v toplo vodo in jo zvezali v snope, snope pa prišili na oblačilo »Ta slamnatnga«.

 

  

Rezali smo žaklevino na primerno velike kose ter jih našili na oblačilo »Ta žakleuga«

 

Ličje smo našili na oblačilo »Ta ličnatga«, perje pa na oblačilo »Ta pierjeuga«.

         

V gozdni igralnici smo nabrali tudi bršljan. Bršljanove listke smo našili na oblačilo »Ta bršlanauga«.

  

Maske smo izdelali iz kartona, uporabili tehniko kaširanja in jih pobarvali s primernimi barvami. Za natančno poslikavo smo si pomagali s fotografijami.

  

  

Izdelane laufarske maske in oblačila smo razstavili na hodniku pred našimi igralnicami. V igralnici smo pripravili tudi "laufarski kotiček" kjer smo razstavili miniaturne lutke laufarjev, ki so jih v preteklih letih izdelale vzgojiteljice. 

    

Ob vsem delu smo se naučili priredbo pesmice »Laufarija« avtorja I. Ruparja. Spoznali smo pomen besede »kalamuon« (pustna obtožnica, ki nam pove česa je »Pust« kriv) in sestavili svojega. Otroci so risali svoje najljubše laufarske like, izbrane risbe pa bodo objavljene v šolskem glasilu OŠ – Mlada rast. Igrali smo se družabno igro – ZALAUFAJ Z LAUFARJI ter si ogledali stalno razstavo »Pust je kriv! – Pripoved o cerkljanskih laufarjih« muzeju.

Kot je običaj cerkljanske laufarije, smo se skupaj z laufarji na pustno nedeljo, pred samim začetkom branja obtožnice, sprehodili po ulicah Cerknega in se predstavili širši javnosti.

 

  

Na povabilo laufarjev pa smo se na pustni torek udeležili odkopa »bota« u »Cigunc«. Da je bilo še bolj zanimivo, smo tudi »mali« laufarji iskali in odkopali »bot«.

  

Udeležili smo se tudi pustne povorke našega vrtca na pustni torek po ulicah Cerknega ter koledovanja po skupinah vrtca.  

  

Projekt bomo sklenili z nastopom na vsakoletni vrtčevski prireditvi Vrtec se predstavi, ki bo 17. Aprila 2019 v dvorani OŠ Cerkno. Letošnja rdeča nit prireditve je lokalna kulturna dediščina, tako bomo staršem in ostalim obiskovalcem predstavili in odigrali odlomek iz obsodbe »Pustu«.

ISKRENA HVALA:

Vzgojiteljicam - Mirjam M. Hadalin, Adrijani Mavri, Lari Sedej, Marjeti Kokelj, Vidi Pagon in Maji Tušar, vsem staršem za pomoč in podporo, društvu Laufarija Cerkno, fotografom - Tavčar Bojanu, Ličar Andreju, Kosmač Matjažu za ujete trenutke in posnetke za trajen spomin.

Poseben poklon in pohvala vsem "ribicam" in "metuljčkom".

 

 

 


20.08.2019 DOGODIVŠČINE MIŠK


18.08.2019 SPOMIN NA METULJČKOV POLET V VESOLJE


29.07.2019 KAJ VSE SO POČELE PIKAPOLONICE


28.07.2019 NAGRADA NA MEDNARODNEM TEKMOVANJU NA BAVARSKEM


17.07.2019 JEŽKI SKOZI LETO


17.07.2019 POČITNIŠKO VARSTVO


11.07.2019 POČITNIŠKO VARSTVO


08.07.2019 ZDRAVJE V VRTCU


01.07.2019 SEDMOšOLCI NA DOLENJSKEM


26.06.2019 POMAHALI šOLI V SLOVO IN HURA POčITNICE


25.06.2019 SKUPNO SLOVO IN OTVORITEV RAZSTAVE IZDELKOV


22.06.2019 BODOČI PRVOŠOLCI NA OBISKU V 1. RAZREDU


21.06.2019 KOLESARSKI IZPIT POD STREHO IN ZA NA CESTO


20.06.2019 KONČNI IZLET 6.A IN 6.B RAZREDA


19.06.2019 SAMOSTOJNA RAZSTAVA NIKE NOVAK


19.06.2019 UDELEžBA NA MEDNARODNEM EX TEMPORU MORAVčE


19.06.2019 METULJČKI IN RIBICE V KEKČEVI DEŽELI


17.06.2019 LETOšNJI DEVETOšOLCI NOVIM IZZIVOM NAPROTI


17.06.2019 PISANO LETO RIBIC


16.06.2019 OBISK ŽIVALSKEGA VRTA
mile-expense