BOLEZEN ROK, NOG IN UST

Okt 25, 2021 | AKTUALNO -VRTEC, Novice-šola, VRTEC-NOVICE

Obveščamo, da so v mlajših oddelkih pri otroci potrdili bolezen rok, nog in ust. To je pogosta virusna bolezen otrok. Zbolijo lahko tudi odrasli. Bolezen običajno poteka blago in v večini primerov ni potrebno bolnišnično zdravljenje. Redko se lahko pojavijo težje oblike bolezni.

Bolezenski znaki pri  bolezni rok, nog in ust (HFMD)
Inkubacija oziroma čas od okužbe do pojava bolezni je običajno štiri do šest dni. Izločanje virusa se začne že pred pojavom bolezenskih znakov in traja še nekaj tednov po ozdravitvi. Običajni znaki in simptomi sicer zelo kužnega obolenja so vročina, bolečine v žrelu in kožni izpuščaj. Izpuščaj se pojavlja običajno na dlaneh, podplatih in na področju zadnjice. Boleče mehurčke najdemo v ustni votlini, še posebej na jeziku in na mehkem nebu ustne votline. Vročina traja od štiri do pet dni. Vročina, izpuščaj in razjede običajno spontano izginejo v enem tednu.

Kako se bolezen širi?
Okužba se prenaša predvsem direktno preko sline, nosnih izločkov, blata ali indirektno preko okuženih predmetov in površin. Človek lahko izloča virus z blatom še več tednov po okužbi, okužba lahko poteka tudi brez izraženih bolezenskih znakov.

Priporočila
Otroci, ki imajo bolezni rok, nog in ust, naj ostanejo doma. V vrtec ali šolo se lahko vrnejo, ko nimajo več vročine in so mehurčki suhi.

Več si lahko preberete na spletni strani NIJZ
https://www.nijz.si/sl/bolezni-rok-nog-in-ust-priporocila-v-vrtcih-in-solah

(Skupno število obiskov 236, 1 obiskov danes)
Dostopnost