OBVESTILO O POJAVU ŠKRLATINKE

Apr 4, 2022 | AKTUALNO -VRTEC, Novice-šola, VRTEC-NOVICE

​V vrtcu smo v obdobju dveh mesecev zabeležili dva časovno in prostorsko ločena primera škrlatinke. Kljub temu, da je izvor okužbe neznan in primera med seboj nista povezana, bi v zvezi s tem želeli opozoriti na ukrepe za preprečevanje in širjenje škrlatinke. Škrlatinka je nalezljiva bolezen, ki jo povzroča bakterija. Otrok se lahko okuži s kužnimi kapljicami iz ust bolnika s kašljanjem, kihanjem ali z neposrednim stikom z okuženo osebo. Manjšo vlogo pri širjenju okužbe ima posreden prenos preko okuženih predmetov (pribor, kozarci, zobna ščetka). Škrlatinka je najpogostejša pri mlajših otrocih, vrh je običajno pri otrocih starih 4 leta.

Bolezenski znaki, značilni za škrlatinko:

  • vneto žrelo je močno rdeče, nebnice so povečane in vnete, pogosto pokrite z belkasto rumenimi oblogami.
  • vročina (običajno višja od 38,5 ° C).
  • glavobol, utrujenost, slabost in bruhanje.
  • bezgavke na vratu se povečajo, otečejo.
  • rdeč obraz, le trikotnik med konico nosu in brado je bled ( Filatovljev trikotnik).
  • izpuščaj se običajno pojavi na trebuhu in na prsih 12-48 ur po prvih simptomih, nato se razširi po vratu, rokah in nogah. Izpuščaj povzroča eritrogeni toksin, ki se sprošča iz bakterij Streptococcus pyogenes. Najbolj je viden v zgibih ter kožnih gubah na vratu, pod pazduho, v dimljah, na komolcu in na kolenih, kjer kožne gube postanejo dobro vidne (Pastijev znak). Nikoli ni izpuščaja po obrazu. Izpuščaj sestavljajo zelo goste drobne rdeče pikice, dvignjene nad površino kože, ki dobi teksturo grobega brusnega papirja. To je posledica zapore žlez znojnic. Če pritisnemo na tako kožo, izpuščaj obledi. Približno teden dni po izpuščaju se začne koža luščiti. Čim izrazitejši je bil izpuščaj, tem močnejše je luščenje. Najprej se koža drobno lušči tam, kjer je najtanjša (vrat, trebuh). Nazadnje (v 3. tednu) se lušči na dlaneh in podplatih v večjih kosih.
  • malinast jezik, ki je najprej belo obložen, se drugi ali tretji dan bolezni začne luščiti od spredaj nazaj in postane gladek in živordeč. Papile na jeziku postanejo dobro vidne in štrlijo navzgor.

Za večino ljudi je škrlatinka blaga bolezen. Bolezenski znaki po navadi minejo približno v enem tednu.

(Skupno število obiskov 212, 1 obiskov danes)
Dostopnost