To vprašanje so si postavili učenci naše šole in njihovi vrstniki iz Nemčije (Netzschkau), Poljske (Kadcza, Bialystok) in Češke (Primda), ki so od septembra 2020 do konca marca 2021 soustvarjali mednarodni projekt za nemško tekmovanje Evropa v šoli (Europäischer Wettbewerb). V originalu se njegov naslov zato glasi Ach, du liebe Zeit!  – War denn früher alles besser?

Nobene televizije, nobenih računalnikov, nobenih mobijev? Kako so se prejšnje generacije sploh lahko zabavale brez teh naprav? Razvoj tehnologije in družbene spremembe so do danes izrinile veliko prostočasnih aktivnosti, ki so bile del vsakdana staršev in starih staršev, nekatere od njih pa še vedno (kljub novim tehnologijam) prinašajo veselje in razvedrilo v prosti čas sodobnih generacij.

Osmošolci so skupaj s svojimi vrstniki iz tujine med starši in starimi starši izvedli anketo na to temo. Glavna ugotovitev je bila, da sta se v preteklosti igra in razvedrilo velikokrat prepletala z delom. Ni bilo veliko »prostega časa« v današnjem pomenu besede, a to še zdaleč ne pomeni, da je bilo otroštvo prejšnjih generacij brez igre in zabave. Prav nasprotno!

Učenci izbirnega predmeta nemščina pa so raziskovali in ustvarjali na različne teme: devetošolci med drugim npr., katere obveznosti imajo danes oni sami, kaj pa so v njihovi starosti vsakodnevno morali početi njihovi starši; sedmošolci so primerjali šolo nekoč in danes, iskali podobnosti in razlike, sestavljali preprost večjezični slovarček in ustvarjali stripe na temo NEKOČ IN DANES – NI SE VELIKO SPREMENILO. Nekaj vam jih ponujamo na ogled in držimo pesti za dobro uvrstitev celotnega projekta.

Vir starih fotografij: Fototeka Cerkljanskega muzeja

(Skupno število obiskov 172, 1 obiskov danes)
Dostopnost