V preteklih dneh, sta se odvili sklepni dejanji pilotskega projekta med Izraelom in Slovenijo Space Lab, v katerem je sodelovala tudi OŠ Cerkno.

Ekipo z imenom SpeceLabouci Cierkna so zastopali Lin Čadež, Rok Bogataj, Božo Bizjak, Kristjan Šturm, Gašper Tušar in Aljaž Škvarča v pomoč in podporo pa sta jim bila mentorja iz OŠ Cerkno Marko Bevk in Mitja Dežela ter mentorji iz CŠOD Cerkno Rok Ozebek, Simona Peternelj in Domen Uršič, ki je bi poleg mentorja tudi koordinator celotnega projekta.

Glavni namen projekta je bil torej, da v slabih treh tednih, učenci sestavijo verižni eksperiment, ki na koncu izstreli raketo v vesolje. Glede na to, da je bila časovnica izdelave eksperimenta in montaže filmčka zelo kratka, je do izraza prišlo skupinsko sodelovanje. Učenci so natančno vedeli kaj je njihova vloga v projektu in so z uspešnim sodelovanjem, naredili izjemen končni izdelek, ki je navdušil tudi strokovno komisijo v Izraelu.

Po prvem dejanju v petek, 18. 1., ko so bili na Zoomu predstavljeni vsi končni izdelki iz Slovenije, smo vedeli, da so vsi izdelki vrhunski in konkurenca zelo močna. Zato smo še bolj nestrpno pričakovali ponedeljek, 25. 1., ko smo se vsi skupaj udeležili  mednarodne konference, ki je potekala na virtualni vesoljski postaji. Sama izvedba dogodka nas je vse fascinirala, izvedeli smo ogromno novih stvari in celo poklepetali s sodelujočimi iz Izraela. Sledilo je predavanje pravega astronavta in nato še razglasitev končnih rezultatov.

Končni vrstni red slovenskih ekip je razglasila veleposlanica Slovenije v Tel Avivu, Andreja Purkart Martinez, ki je bila tudi pobudnica za nastanek pilotskega projekta.

In ne boste verjeli, 1. mesto v konkurenci ekip iz Slovenije je zasedla OŠ Cerkno.

Članom ekipe iskreno čestitamo, saj so s svojim navdušenjem in skupinskim delom dokazali, da za njih niti nebo ni meja. S svojim pristopom so uspešno poleteli v vesolje in vsem pokazali, da kljub temu, da delo poteka na daljavo, to ni ovira ampak le izziv s katerim se lahko vsi uspešno soočimo.

O samem projektu si lahko več preberete in poslušate v prispevku na povezavi  http://primorskival.si/novica.php?oid=14726 ter na povezavi https://www.rtvslo.si/4d/arhiv/174748443?s=radio od 12.45 dalje. Prispevek je objavljen tudi v časniku DELO.

Dogajanje na zaključni mednarodni konferenci projekta Space Lab.

 

Zmagovalni video ekipe OŠ Cerkno

 

  Zmagovalni video ekipe iz Izraela

(Skupno število obiskov 925, 1 obiskov danes)
Dostopnost