Tik pred prvomajskimi počitnicami nas je razveselila vest, da je na letošnjem natečaju Evropa v šoli prvo mesto v kategoriji Osnovna šola – Tretja triada osvojil video našega osmošolca Lina Čadeža.

Krovna tema je bila Če kruhek pade ti na tla, poberi in poljubi ga. Natečaj je mlade iz osnovnih in srednjih šol želel spodbuditi k razmišljanju o spoštljivem odnosu do hrane v času, ko v bogatem zahodnem svetu (in tudi pri nas) zavržemo nepredstavljive količine užitne hrane, velik del sveta pa živi v hudem pomanjkanju.

Lin je ustvaril približno sedemminutni izobraževalno-dokumentarni filmček z naslovom (Pre)obložena miza. V njem je ugotavljal, da le dve generaciji nazaj tudi pri nas praktično niso odmetavali ničesar, kar je bilo užitno. Iskal je možne izhode iz današnje situacije »presitosti« in odmetavanja. V filmčku se izobraževalne vsebine prepletajo z intervjujem in dokumentarnimi fotografijami s Cerkljanskega, ki kažejo trud prejšnjih generacij pri pridelovanju hrane, pa tudi to veselje ob hrani, ko je bil neki poseben dogodek oz. skupno delo.

Mentorica pri nastajanju filmčka je bila učiteljica Anica Svetik, tehnične veščine za njegovo izdelavo pa je Lin pridobil pri krožku ŠRTV pod mentorstvom Braneta Breliha. Posebna zahvala je namenjena Cerkljanskemu muzeju za bogato fotografsko gradivo, ki ga je dal na razpolago.

Seznam nagrajencev:

https://www.zpms.si/wp-content/uploads/2021/04/nagrajenci-EVS-2020_2021.pdf

Povezava do nagrajenega filmčka:

https://www.youtube.com/watch?v=FuX8n_VVDFE

(Skupno število obiskov 332, 1 obiskov danes)
Dostopnost