Na pobudo Sveta Evrope od leta 2001 vsako leto 26. septembra praznujemo evropski dan jezikov. Ta posebni dan je priložnost, da praznujemo raznolikost jezikov, ki zaznamujejo vsak narod, in priznavamo kulturno raznolikost kot pomembno vrednoto celotne Evrope.

Učenci osmega razreda so s pričetkom šolskega leta spoznavali korenine evropskih jezikov. Mnogi med njimi imajo skupnega prednika, ki se je kasneje razvil v tri večje jezikovne družine: slovansko, germansko in romansko jezikovno družino. Naš skupni prajezik, praindoevropščina, sicer ni bila nikoli zapisana, a sorodnosti med jeziki pričajo, da je obstajala.

V želji raziskovanja so se učenci pod mentorstvom učiteljice Mojce Lipužič Moravec vključili v mednarodni projekt. Na razglednicah, ki sta nam jih podarila Cerkljanski muzej in LTO Laufar, smo na različne šole po Evropi poslali tri besede: MIR, STRPNOST in LJUBEZEN. Razglednice pa smo na šolo iz več evropskih držav prejeli tudi mi. Nekaj razglednic še čakamo in sestavili bomo slovar treh besed v različnih evropskih jezikih ter tako iskali sorodnosti med evropskimi jeziki.

(Skupno število obiskov 160, 1 obiskov danes)
Dostopnost