Na OŠ Cerkno nadaljujemo z izvajanjem tritedenskega počitniškega varstva za otroke od prvega do petega razreda. Za nami je tokrat športno obarvan teden, obogaten s spoznavanjem dveh pomembnih lokalnih društev.
Teden smo pričeli v sproščenem duhu s priljubljeno igro na srečo – tombolo. Sladoledna nagrada za vse sodelujoče in prijateljsko vzdušje ob igranju sta zaokrožila prijeten ponedeljkov dan.
Prihodnja dva dneva sta bila namenjena športnim aktivnostim. Med posebej zanimivo učno uro, ki jo je pripravila Tinkara Černič, so se učenci spoznali z osnovnimi elementi karateja. Karateistka je učencem na simpatičen način skozi pravljico predstavila zaščitni znak karateja – zmaja in ob tem poudarila pomen miru in tišine pri izvajanju posameznih vaj, s katerimi krepimo fizično in psihično kondicijo. Sredine športne aktivnosti v okviru počitniškega varstva smo izvajali na šolskem igrišču. Kolesarji so na spretnostnem poligonu preizkušali sposobnost obvladovanja kolesa, nekateri pa so se na poligon podali kar s skirojem. Kljub vročemu soncu ni manjkalo entuziazma niti za kotalkanje in rolanje.
V četrtek so nas pred cerkljanskim gasilskim domom prijazno sprejeli člani PGD Cerkno. Z besedo in praktičnimi prikazi so učencem izčrpno predstavili gasilstvo. Učenci so se lahko sami preizkusili v gašenju, za precej adrenalinsko pa se je za nekatere izkazala tudi vožnja v košari, ki je nameščena na gasilsko dvigalo in katere se gasilci poslužijo v primeru reševanja požarov v višjih stanovanjskih objektih. Teden smo zaključili s spoznavanjem lokalne etnografske dediščine. Laufarji, ki jih sicer poznamo, saj v pustnem času vsako leto preplavijo ulice Cerknega, skrivajo še mnogo skrivnih zanimivosti, ki so jim učenci budno prisluhnili s sramežljivim ponosom in otroško prevzetostjo.
V pristnem pričakovanju, kakšne dogodivščine bo prinesel prihodnji teden, vas učenci tudi tokrat pozdravljajo skozi poezijo. Laufarija in gasilci sta bili tokratni inspiraciji za pesniško ustvarjanje Hane in Eve.

Laufarija

Laufarji se imajo lepo,
ker vsak konec zime veselo skačejo.
Ko pa zime konec je,
so v hiši zaprte obleke vse.
V sobo, kjer sodnija je,
vstopati vsak ne sme.
Pust je vsega kriv,
zato to leto obsojen je bil.
Ko pa pusta konec je,
smo hvaležni za vse.

Gasilci

Pri gasilcih smo bili,
pa še vodo špricali.
Vsaka skupina nekaj naredi
in zamenjamo se vsi.
Od dvigala do cevi,
pa zabavamo se mi.
Gasilci pomembni so,
da ljudi iz težav rešijo.
Prva pomoč se drži
vsakega gasilskega tovornjaka brez milosti.
Ko požara konec je,
človek iz težav gre.

(Skupno število obiskov 497, 1 obiskov danes)
Dostopnost