​v petek, 14. aprila smo se osmošolci odpravili na še zadnji kulturni dan letošnjega šolskega leta.

Glasbena tema je bila povezana s snovjo pri glasbeni umetnosti in sicer OPERA ter z njo povezane zanimivosti.

Običajno tovrstne kulturne dneve povezujemo z ogledi razstav, raznimi delavnicami, tokrat pa so nas hostese v Cankarjevem domu prijazno sprejele in popeljale skozi nekatere prostore in dvorane ter nam predstavile veliko zanimivih podatkov o osrednjem hramu kulture v Ljubljani, Cankarjevem domu.

Drugi del dopoldneva pa je zapolnila glasba na temo operne glasbe in hitrega zgodovinskega sprehoda od začetka 18. do 20. stoletja skozi prepoznavne operne arije, katere sta ob spremljavi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija pod vodstvom dirigenta nove glasbene generacije, maestra Davorina Morija, izvajala sopranistka Mojca Bitenc in baritonist Marko Erzar. V eni izmed skladb pa smo lahko prisluhnili tudi spremljavi preko nežnih strun mandoline, na katero je zaigrala Tanja Pirc, sicer članica orkestra Mandolina.

Program je povezovala operna pevka, sopranistka Rebeka Radovan.

Učna ura operne glasbe, od Händlove Ombra mai fu (1738) do sodobnejših melodij muzikala My Fair Lady (1964), vmesnega znamenitega dueta, Napitnice (Libiamo) iz opere Traviata in še mnogih drugih, nam je tako dala tudi vpogled v zahteven poklic glasbenika, tako inštrumentalista v simfoničnem orkestru, kot pevca solista, saj je bil celoten program izveden na visokem nivoju. 

(Skupno število obiskov 154, 1 obiskov danes)
Dostopnost