​Po dveh dolgih koronskih letih ter lanskem prehodnem vseslovenskem projektu Zborovski BUM 22, so se za šolske pevske zbore ponovno odprli revijalni odri, na katere smo komaj čakali.

Pevske urice so tudi med našimi pevci ponovno postale del našega vsakdana, pesmi pa so spet zaživele take, kot smo jih poznali in slišali pred omenjenim časom. Šolsko leto se je vse prehitro prevesilo v iztekajoče se mesece, pomlad je prinesla novo veselje prebujajočega življenja in žuborenja pesmi in mesec april, čeprav ne ravno pomladno topel, nam je kljub  vsemu ogrel naša srca z izjemnimi glasovi naših nadebudnih pevcev.

Letošnji reviji smo lahko prisluhnili v dveh delih. Prva se je odvijala v Idriji že v začetku meseca aprila, na njej pa sta se predstavila dva najmlajša pevska zbora in sicer  Otroški pevski zbor Studenčki, v katerem prepevajo pevci prvošolci ter Otroški pevski zbor Potočki, katerega sestavljajo pevci 2. in 3. razredov. Z veseljem smo prisluhnili neverjetni ubranosti glasov pevcev v obeh pevskih zborih: Mokri kuža, Medvedek se uči šteti in Vesela pesem so bile pesmice, ki so jih zapeli prvošolci; Polžek in krojači,  Kadar zagrmi in Če bi se svet nazaj vrtel pa iskrive pesmice Potočkov.

Na drugi reviji v Cerknem, 25. aprila pa sta se več kot uspešno predstavila preostala dva pevska zbora: Otroški pevski zbor Brzice (pevci 4. in 5. razredov) ter Mladinski pevski zbor (pevci od 6. do 9. razreda). Oba pevska zbora sta nastopila pod vodstvom zborovodkinje Vanje Lampič in klavirski spremljavi Teje Ličar Močnik. Pri zadnji skladbi mladinskega pevskega zbora s še kako pomenljivim naslovom Don’t Worry, Be Happy! (B. MyFerryn), pa sta se v skupni ples pozitivne energije vpletli še flavtistki Jasna Čufer in Tinkara Tušar.

Na obeh revijah je bila prisotna tudi strokovna spremljevalka in priznana zborovodkinja, gospa Barbara Kovačič iz Tolmina. Na zaključnem razgovoru z zborovodkinjo je poudarila in pohvalila zelo dobro izvedbo zahtevnega programa obeh pevskih zborov, vsebinsko in interpretativno raznolikost posameznih pesmi, za katere je potrebna velika koncentracija, zbranost, smisel za ritem, predvsem pa povezanost pevcev z zborovodjo, katere resnično ni manjkalo, opazili pa so jo tudi mnogi poslušalci v dvorani.

Predlogi ge. Kovačič, da bi se v naslednjem šolskem letu naredilo načrte tudi za vključitev v katero izmed zborovskih tekmovanj, poleg tega pa še uvrstitev Mladinskega pevskega zbora Valovi na regijski nivo zborovskega petja, sta mladim izvajalcem in zborovodkinji v veliko priznanje in vzpodbudo k nadaljnjemu delu. Iskrene čestitke!

Ker se tekmovanja in regijske revije izbranih zborov izmenjujejo na dve leti in je letos tekmovalno leto, bo uradna regijska uvrstitev letos pevcem le v veliko priznanje za uspešno delo, katerega bodo pevci prihodnje leto le še nadgradili.

Vsem, ki vam ni uspelo prisluhniti ne prvi in ne drugi reviji pa iskreno in toplo vabilo na bližajoči se ZAKLJUČNI KONCERT ŠOLSKIH PEVSKIH ZBOROV, kateremu bomo lahko prisluhnili zadnjo soboto v mesecu maju, torej 27. maja 2023 ob 19. uri.

(fotografije: JSKD OI Idrija, Rado Božič)

 

(Skupno število obiskov 339, 1 obiskov danes)
Dostopnost