Programiranje ima v računalništvu prav posebno mesto. Pot od ideje, oziroma od problema do rešitve problema je namreč precej zavita, zanimiva in poučna. Njena dolžina pa je v največji meri odvisna od izkušenj in izurjenosti programerja.

Najboljše pri programiranju pa je to, da te bo na koncu te poti vedno čakala nagrada: predvsem občutek velikega zadovoljstva, ker si uspel rešiti problem, tvoji možgani so bili deležni intenzivne telovadbe, kar ti bo koristilo tudi na drugih področjih, dobil si “plus točke” pri sebi, kar ti poveča samozavest in tudi čas za računalnikom si koristno porabil.

Društvo ACM Slovenija, ki je podružnica svetovnega združenja ACM (Association for Computing Machinery) vsako leto organizira tekmovanje PIŠEK, kjer se lahko osnovnošolci in srednješolci pomerijo v programiranju.

Letos je potekalo od 31. januarja do 15. februarja. Na naši šoli se je tekmovanja udeležilo 19 učencev, in sicer šest  učencev iz 5. razreda, deset učencev iz 6. razreda in trije učenci iz 9. razreda. Prav vsi so dosegli zelo dobre rezultate, saj je vsak zbral več točk kot je bilo slovensko povprečje..

Kar nekaj naših učencev pa se je uvrstilo celo med prva tri mesta, ki pa si jih delijo še z ostalimi uspešnimi udeleženci v državi, saj je več učencev doseglo enako število točk.

  1. Učenci petih razredov so tekmovali v konkurenci 226 učencev iz cele Slovenije. Največ točk je dosegla Julija Bizjak, ki je pravilno rešila 5 nalog od šestih in si prislužila drugo mesto.
  Anže Obid, Lana Lapanja in Hana Pegan pa so pravilno rešili štiri naloge od šestih in si  delijo tretje mesto.

   

   2. Učenci šestih razredov pa so tekmovali skupaj s še 1310-imi udeleženci iz cele Slovenije.
   Vse točke so dosegli: Robi Mlakar, Toni Božič in Ajda Škvarča in si delijo prvo mesto. 
   Klara Kumar, Patrik Razpet, Tobija Mavri, Maja Vojska ter Eva Golja pa so pravilno rešili pet nalog od šestih in si delijo drugo mesto.

    

    3. V kategoriji 9.razred se je tekmovanja udeležilo 69 tekmovalcev iz cele Slovenije.
    Naš učenec Lin Čedež je pravilno rešil vseh 6 nalog. Prvo mesto si deli skupaj s še devetimi udeleženci.

     

    Če bi se radi v programiranju preizkusili tudi vi, se lahko razgledate po portalu PIŠEK in rešite kakšno nalogo.

    Vsi tekmovalci dobijo priznanje in seveda iskrene čestitke z željo, da bi imeli še naprej veliko veselja s programiranjem.

     

     

    (Skupno število obiskov 160, 1 obiskov danes)
    Dostopnost