V dneh od 25. 9. do 9. 10. 2021 smo po vsej Evropi obeleževali dneve evropske kulturne dediščine. Letos je bil krovni naslov najrazličnejših prireditev po Sloveniji Dober tek! V središče je bila namreč postavljena dediščina, povezana s hrano in prehranjevanjem.

Osmošolci in devetošolci so preko predavanja Od njive do sklede, ki ga je zanje v Cerkljanskem muzeju pripravila kustodinja Milojka Magajne, spoznavali trud cerkljanskega človeka prejšnjih generacij, da si je pridelal vso potrebno hrano za samooskrbo in si s tem omogočil preživetje. Seznanili so se s tradicionalnimi, že pozabljenimi jedmi ter najrazličnejšimi pripomočki in orodjem, ki so jih ljudje v preteklosti uporabljali pri pripravi hrane. 

V nadaljevanju so si ogledali dokumentarno-izobraževalni filmček (Pre)obložena miza?, ki ga je v preteklem šolskem letu posnel devetošolec Lin Čadež. V njem primerja odnos do hrane nekoč in danes. Ob tem ugotavlja, da danes zavržemo nepredstavljive količine užitne hrane, za pridelavo katere po nepotrebnem izčrpavamo naravne vire (zemljo, vodo, zrak) in s tem na dolgi rok ogrožamo preživetje naslednjih generacij.

Tretji del naravoslovno-kulturnega dne pa je bil namenjen ustvarjanju v kuhinji – pripravi tradicionalnih slovenskih jedi. Devetošolci so pod mentorstvom gospe Cirile Šmid iz Železnikov izdelali vsak svoj dražgoški kruhek, osmošolci pa so pekli značilne cerkljanske slane potičke (“pajtičke”) z različnimi nadevi (orehi, drobnjak, čebula, pehtran …).

Mizica, pogrni se! … Pa dober tek!

(Skupno število obiskov 132, 1 obiskov danes)
Dostopnost