V petek, 2.5. 2023, smo se šestošolci odpravili v Idrijo. Tam smo skupaj z idrijskimi osnovnošolci spoznavali delo različnih služb, ki pomagajo ljudem. Razdelili so nas v mešane skupine.

Naša skupina je najprej šla k reševalcem, kjer sta nam reševalca razložila njuno delo, in pokazala različne pripomočke od opornic do različnih naprav.

Nato smo se odpravili k policajem. Tam sta bila dva policista iz Nove Gorice ter idrijski policisti ter policijski psiček. Pokazali so nam kaj naredijo, ko ustavijo voznika z namenom, da bi preverili prisotnost alkohola v njegovem telesu. Pokazali so tudi opremo specialne policijske enote ter kako se odvzame prstni odtis.

Naša naslednja postaja je bila AMZS. Tam nam je možakar razložil kako se varno pripeti ter kaj storiti v primeru avtomobilske nesreče. Nato nam je pokazal simulator kjer se lahko obrneš na glavo.

Pri gasilcih so nam pokazali svojo opremo in kako se pogovarjati po walkie – talkie. Pokazali so nam tudi kako špricati vodo.

Pri gorski reševalni službi nam je uslužbenec pokazal vso svojo opremo ter kako se rešuje poškodovanca. Naša skupina pa psičke žal ni videla saj je morala iti na veterinarski pregled.

Zadnja postaja je bila Rdeči Križ. Gospa nam je razložila kako pomagati onesveščeno osebo ter kako razložiti dogajanje če kličeš na številko 112. Razložila pa nam je tudi nekaj stvari o krvodajalskih akcijah.

 

 

                                                                         Julija Bizjak in Ema Bevk

(Skupno število obiskov 59, 1 obiskov danes)
Dostopnost