V torek 7. 3. 2023 smo se šestošolci odpravili v Ljubljano v Cankarjev dom na kulturni dan.

V prvem delu smo si ogledali koncert Orkestra Slovenske filharmonije z naslovom S skladatelji v Disneyeve risanke. Glasbeniki so pod vodstvom dirigenta Samuela Burstina in ob spremni besedi Klemna Kovačiča v živo odigrali odlomke znanih klasičnih glasbenih del, katera so bila uporabljena v nekaterih Disneyevih risankah. Slišali smo dela Ludwiga van Beethovena, Camille Saint-Saëns, Edwarda Elgarja, Johanna Sebastiana Bacha, Petra Iljiča Čajkovskega, Amilcare Ponchielli ter Modesta Petroviča Musorgskega.

Med izvajalci se nam je poleg orkestra predstavila tudi organistka Katarina Rupert.

Koncert, katerega vsako leto z veseljem pričakujemo, je potekal v organizaciji Glasbene mladine Slovenije, fotografije s koncerta so nam prijazno odstopili sami organizatorji. Zahvaljujemo se tudi avtorica fotografij Evi Križaj.

Primer uporabe klasične glasbe v animiranem filmu si lahko ogledate na tej povezavi (Camille Saint-Saens, Živalski karneval – Finale): https://www.youtube.com/watch?v=OvPjtolajZk

V drugem delu pa smo si ogledali veliko naravoslovno razstavo, postavljeno v sodelovanju s Prirodoslovnim muzejem Slovenije z naslovom V vrtincu sprememb.

Opis razstave povzet iz spletne strani Cankarjevega doma:

“Razstava predstavlja pomembne zakonitosti narave in dejstvo, da se na svetu vse spreminja. Že od nastanka se spreminja naš planet, z evolucijo se milijarde let spreminja tudi življenje. Prav na vsakem koraku smo priče spremembam, ki se vrstijo med rojstvom in smrtjo, letnimi časi, dnevom in nočjo, med plimo in oseko. Spreminjajo se tudi življenjska okolja. V zadnjem času velike in zaskrbljujoče spremembe v naravi povzroča človek. Posledice njegovega prekomernega izkoriščanja naravnih virov in onesnaževanja so prinesle globalne podnebne spremembe, izumiranje vrst je danes hitrejše kot kadarkoli v zgodovini življenja. 

Razstava V vrtincu sprememb nas popelje skozi evolucijo Zemlje in življenja, od blizu bo mogoče spoznati značilna naravna okolja (gore, morje, reke, gozd, podzemlje, travnike) ter presenetljive, nenavadne in človeškim očem pogosto skrite spremembe, ki so stalnica v naravi. Ponuja nam priložnost za spoznavanje, raziskovanje in občudovanje skrivnosti narave ter razmislek in iskanje odgovorov na različna vprašanja. Najtežje med njimi je morda, ali bo človeštvo zmoglo toliko modrosti, da zaustavi uničevanje narave in zagotovi trajnostni razvoj tudi generacijam zanamcev. In kako lahko k temu prispeva prav vsak od nas?”

Na koncu ogleda smo imeli še interaktivno delavnico, kjer smo z mobilnimi telefončki iskali vprašanja in namige o spremembah v naravi. S to delavnico tekmujemo s preostalimi osnovnimi šolami za obisk Prirodoslovnega muzeji v Ljubljani. Držite pesti za nas.

(Skupno število obiskov 197, 1 obiskov danes)
Dostopnost