“Za človeka mehkužci že več tisoč let predstavljajo vir hrane, poleg tega pa še vir luksuznega blaga, kot so biseri, biserovina, škrlatno oz. purpurno barvilo in morska svila. V nekaterih predindustrijskih družbah je bila lupina mehkužcev plačilno sredstvo. Določene vrste so človeku nevarne zaradi strupenega ugriza ali vboda. Po drugi strani je več milijonov ljudi okuženih z zajedavci zaradi uživanja sladkovodnih polžev, uživanje pokvarjenih ali strupenih školjk pa lahko privede do zastrupitev s hrano. Nekatere vrste polžev so tudi pomembni kmetijski škodljivci. Nenavaden videz nekaterih mehkužcev, predvsem glavonožcev, je prispeval k nastanku mnogih mitoloških zgodb o morskih pošastih. Veda o mehkužcih se imenuje malakologija«.

To je le del mozaika, ki so ga učenci pod mentorstvom Karmen Lapanja, spoznavali med literaturo, ki nas je vodila skozi priprave za tekmovanje iz biologije. Kot ste lahko razbrali iz uvoda so bila letošnja tema mehkužci. Na šoli je 19. oktobra 2022 ob 13. uri potekalo šolsko tekmovanje iz znanja biologije. Sodelovalo je 17 učencev iz osmega in devetega razreda.
Kar osem se jih je uvrstilo na državno tekmovanje, le to pa je potekalo 2. decembra na osnovni šoli Šturje Ajdovščina. Izredno toplo so nas sprejeli. Okrepčali smo se in se sprostili ob kratkem kulturnem programu. Nato pa so sledile minute znanja, ki so bile zelo uspešne. Učenci so dosegli dve zlati in pet srebrnih priznanj.
Zlato proteusovo priznanje sta dosegli Nika Svetik in Zala Ana Razpet. Srebrna proteusova priznanja pa so dosegli: Jernej Mavri, Zala Bašelj, Janja Lapanje, Žana Bogataj in Rok Kacin. Vsem učenkam in učencem iskrene čestitke za odlične rezultate in ogromno znanja, ki so ga dokazali ob uspešnem reševanju zahtevnih tekmovalnih nalog.

(Skupno število obiskov 130, 1 obiskov danes)
Dostopnost