Majski planinski izlet smo mladi planinci iz OŠ Cerkno izvedli v družbi Planinčkov Potepinčkov iz OŠ Most na Soči in njihovimi starši.

V soboto, 6. 5. 2023, se nas je približno 50 zbralo na parkirišču na Reki. V spremstvu Ivana, Damjane in Katarine, vodnikov PD Cerkno smo se po mulatjeri povzpeli do cerkve sv. Ivana nad Šebreljami, kjer je bil najprej postanek za malico in čudovit razgled.
Nato smo se spustili do ene glavnih znamenitosti Cerkljanske, v jamo Divje babe, ki nam jo je podrobneje predstavil vodnik Andraž Drešček. Za večino planincev in njihovih družinskih članov je bil to prvi obisk Arheološkega parka Divje babe, ki je zaslovela leta 1995, ko so v njej našli neandartalčevo piščal. Ta velja za najstarejše glasbilo na svetu! Obisk jame, v kateri vsem na očeh in dosegu dlani ležijo živalske kosti, je zanimivo doživetje, ki so ga nadgradili z digitalizacijo. Vendar ne v stilu jamskega zabaviščnega parka, pač pa s kratkim prikazom arheoloških plasti, njihovih značilnosti ter življenja neandartalcev, kar posebej pritegne mlajše obiskovalce.

Med novembrom in aprilom je jama zaprta, saj v njej prezimujejo netopirji. V ostalem delu leta pa ste povabljeni, da prehodite pot, ki so jo brez težav zmogli tudi mladi planinci in njihovi družinski člani.

Zahvaljujemo se odgovornim v LTO Laufar Cerkno in OŠ Cerkno, ki so nam omogočili brezplačen ogled jame Divje babe. Hvala tudi vsem staršem in vodnikom PD Cerkno, ki nas vedno spremljajo na naših planinskih dogodivščinah.

Vabljeni, da tudi vi obiščete Šebrelje in jamo Divje babe v prihajajočih poletnih dnevih! Nam je bilo zelo všeč!

Lep planinski pozdrav.

 

(Skupno število obiskov 164, 1 obiskov danes)
Dostopnost