ADENOVIROZA

Mar 6, 2023 | Novice-šola, VRTEC-NOVICE

V zadnjih tednih v vrtcu ne opažamo večjega osipa otrok, kljub temu pa smo dobili obvestilo o potrjenem primeru adenoviroze. Okužbo je težje prepoznati saj ima več pojavnosti. Adenoviroza se po navadi začne z okužbo dihal, pri otroku lahko opazite izcedek iz nosu in oči, prav tako ima lahko povišano telesno temperaturo. Zanjo sta značilna predvsem vodena driska in bruhanje. Bolnik se lahko en dan počuti dobro in starši dostikrat pomislijo, da so viruse ugnali in otroka odpeljejo v vrtčevsko varstvo. A žal je za adenovirozo značilno, da simptomi za nekaj dni poniknejo, potem pa spet izbruhnejo. Z adenovirusnimi driskami obolevajo predvsem otroci do dveh let starosti, zbolijo pa lahko tudi starejši otroci in odrasli.

Potek okužbe
Inkubacija traja od 1 do 10 dni. Simptomi in znaki so vročina, nahod, bolečine v žrelu, kašelj, glavobol in slabo počutje. Težave izzvenijo hitreje, če je adenovirus povzročil okužbo zgornjih dihal in dlje v primeru, ko ima bolnik adenovirusno pljučnico. Pri adenovirusni okužbi prebavil sta vodilna klinična znaka vodena driska in bruhanje. Včasih imajo oboleli nekoliko zvišano telesno temperaturo in prehladne znake. Če pride do dehidracije (izsušitve), je ta praviloma blaga. Bolezen praviloma nima hujših posledic za zdravje.

Način širjenja mikroorganizma
Adenovirusi, ki povzročajo vnetje očesne veznice ali akutno okužbo dihal, se prenašajo preko okuženih kapljic na razdalji do največ 1 metra, ali preko predmetov, ki so onesnaženi z izločki dihal. Adenovirusne driske se prenašajo fekalno-oralno. Glavni vir okužbe je blato obolelih ljudi. Okužene osebe izločajo virus v blatu 10 do 14 dni; povprečno 2 dni pred pojavom driske in še 5 dni po prenehanju driske. Z nehigienskim ravnanjem in razmerami (zlasti pomankljivo umivanje rok) se virus zanese v živila, pitno vodo. Človek se okuži z zaužitjem onesnaženih živil in pitne vode, ki so onesnažene z blatom obolelih ljudi.

Preprečevanje okužb
Adenovirusne okužbe so pogoste, še posebej v hladnejših mesecih (pozimi, zgodaj spomladi), njihovo širjenje je težko preprečiti. Ker se širijo kapljično in preko onesnaženih predmetov, jih preprečujemo s pogostim umivanjem rok. Bolniki, ki prebolevajo okužbo dihal, si morajo pogosto umivati roke, da ne onesnažijo svoje okolice in kašljati v rokav, saj tako preprečijo, da bi se kužne kapljice širile po prostoru. Učinkovitega cepiva proti adenovirusom ni.

(Skupno število obiskov 914, 1 obiskov danes)
Dostopnost