Le kaj imata skupnega ETNO JAZZ in JOŽE PLEČNIK….

Lahko bi rekli »nič« pa vendar smo v torek, 28. februarja devetošolci potrdili, da lahko ti dve vrhunski umetniški veji združimo v en dan.

Prvi del našega kulturnega dne je imel glasbeno temo, saj smo v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma prisluhnili koncertu z izvrstnim Big Bandom RTV Slovenija pod vodstvom dirigenta Tadeja Tomšiča. Koncert je potekal v organizaciji Glasbene mladine ljubljanske.

Glavna zvezda koncerta je bila vsekakor kitaristka in jazz pevka Eva HREN, katere se verjetno mnogi spomnite iz nekdaj zelo poznanega terceta Katrinas. Koncert je nosil naslov ETNO JAZZ, v njem pa so nam glasbeniki predstavili  jazzovske priredbe znanih slovenskih ljudskih in ponarodelih pesmi. Ni potrebno posebej poudarjati, da se je pri marsikateri skladbi dvorana mladih poslušalcev pridružila pevki v izvajanju znane slovenske ljudske pesmi.

Program je povezoval član ansambla Big Band RTV Slovenija in saksofonist Blaž Trček, sam tekst pa je prišel izpod peresa našega velikega poznavalca jazz glasbe Huga Šekoranje.

Drugi del kulturnega dneva je bil vezan na znano ime, ki je evropski in slovenski arhitekturi dalo svojo prepoznavnost, na arhitekta Jožeta Plečnika. Preteklo leto je ob 150-letnici njegovega rojstva obeleženo kot Plečnikovo leto.

Ogledali smo si Plečnikovo hišo na Trnovem, se sprehodili po njenih prostorih in v besedah vodičev poskusili ujeti duh časa v katerem je ustvarjal véliki arhitekt. S sprehodom po Plečnikovi Ljubljani od Trnovskega mostu, ki povezuje mestna predela Krakovo in Trnovo,  mimo Križank in NUK-a s do znamenitega Tromostovja, smo ob prijetnem klepetu z vodičko slišali veliko zanimivega in spoznali pomen in delo velikega arhitekta ter še bolj dojeli pomembnost vpisa Plečnikovih del v Ljubljani na UNESO Seznam svetovne kulturne in naravne dediščine, visokega priznanja za varovanje in vrednotenje arhitekturne dediščine, pomembne za človeštvo.

Kulturni dan v pravem pomenu besede.

(Skupno število obiskov 203, 1 obiskov danes)
Dostopnost