​Na jutrišnji dan, 17. septembra, se je pred 130-imi leti v vasici Zakojca rodil France Bevk, na isti dan pred 50-imi leti pa nas je za vedno zapustil. Tako jutri obeležujemo visok jubilej tudi na ravni občine Cerkno in širše. Naša šola pa se že vrsto let vključuje v številne dogodke, s katerimi se spominjamo domačega pisatelja.

Čeprav so nam nenavadni časi prekrižali možnost, da bi se na Bevkove dneve ponovno srečali pred fontano in javno brali Bevkova literarna dela, se bomo pisatelja spominjali skozi jubilejno izdajo šolskega glasila Mlada rast z naslovom »Po sledeh Lukca«. Za nami je plodnih štiri leta dela, učenci večih generacij so se z Bevkom in njegovimi literarnimi junaki srečevali skozi spominske pripovedi družinskih članov in sokrajanov.

Bogata vsebina Mlade rasti vsebuje:

SPOMINJAMO SE FRANCETA BEVKA skozi oči pripovedovalcev, ki se ga spomnijo še iz svojih šolskih let.

NEKOČ IN DANES ter ZGODBE IZ PRETEKLOSTI so spomini na otroštvo nekoč, tako drugačno, a vendar bogato, težko, a tudi navihano, odgovorno, a tudi brezskrbno …

LITERARNI PORTRETI, spoznavamo ljudi okrog nas, njihove življenjske poti.

IZSELJENCI, spomini na ljudi, ki so v težkih časih zapustili naše kraje in odšli v svet, mnogih so tam ostali za vedno, sorodniki in sokrajani pa nanje še danes ohranjajo spomine.

BEVKOVA PESEM V ZNAKOVNEM JEZIKU je nastala na pobudo naše učenke, ki ji je znakovni jezik »materinščina«.

V Mladi rasti pa je letos tudi zakladnica likovnih del naših učencev, ki so na Bevkove dneve ustvarjali pri fontani ob pomoči članov likovne sekcije Društva upokojencev Cerkno. V zahvalo za medgeneracijska sodelovanja smo v šolsko glasilo vključili tudi njihovo likovno zakladnico, ki danes krasi šolsko knjižnico. Bogat fotografski material pa so nam odstopili v Cerkljanskem muzeju in številni pripovedovalci, za kar se jim iskreno zahvaljujemo.

Mlado rast, ki je letos izšla kot knjiga, ponujamo v branje tudi širše. V kolikor bi si želeli svoj izvod knjige, jo lahko dobite pri učiteljici Mojci Lipužič Moravec mojca.lipuzic-moravec@os-cerkno.si. Z zbranimi prostovoljnimi prispevki za izvod pa bomo v Bevkovem letu z mladinskimi knjigami popolnili našo šolsko knjižnico, z željo, da ohranjamo bralno kulturo naših učencev.

Hvaležni bomo, če nam boste pri tem pomagali.

Na fotografiji devetošolci, generacija, ki je najbolj zaslužna za bogato bero literarnih in likovnih prispevkov jubilejne izdaje glasila, za njimi je 3 leta raziskovalnega dela.

(Skupno število obiskov 491, 1 obiskov danes)
Dostopnost