JESENSKA IZLETA CICI PLANINCEV

Avtor: | Nov 10, 2019 | VRTEC-NOVICE

V oktobru smo se cici planinci našega vrtca, pod vodstvom vodnikov PD Cerkno, odpravili na naš prvi planinski izlet.

Zbrali smo se na Razpotju, od kjer smo se po gozdni poti podali proti Kopi. Prečkali smo manjši potoček, kjer je bila pot strma, smo hodili zelo zelo  počasi. Med potjo smo opazovali čudovite jesenske barve, odpadlo listje na poti, tu pa tam kako gobo, korenike podrtega drevesa, različne kamne in srečali  nekaj močeradov.
Ker je proti vrhu grebena Cimprovke rahko rosilo, smo se na vrhu ustavili le za skupinsko slikanje, potem pa se po stezi spustili na Vrše do male lesene koče, kjer v mesecu avgustu vsako leto pripravijo piknik Fentaš kokoš. Tu smo si privoščili malico, vodnik Ivan pa nas je razveselil z mandarinami iz doline Neretve. Vračali smo se po makadanski cesti, ki pripelje s Porezna proti Podgozdarju. Še pravi čas smo prispeli do avtomobilov. Na hitro smo se poslovili, ker je začelo  deževati.

Na drugem jesenskem izletu pa smo se podali na drugo stran Cerkljanske in še malo dlje do Gorenjske.

Kljub slabšemu vremenu smo se zbrali na Kladju, kjer nas je že takoj na začetku pozdravila mavrica, ki so jo med dežjem na nebu pričarali sončni žarki. Pot nas je vodila proti Cerkljanskemu vrhu. Pod sabo smo kmalu zagledali cerkljansko kotlino, vrhovi nad njo pa so se skrivali v megli. Šli smo mimo kmetije, kjer smo opazili krmilnico. Izvedeli smo, da imajo tu prav posebno vrsto jelenjadi – damjake. Le ti pa so ob našem glasnem prihodu zbežali na varno in tako smo jih videli le na daleč. Kmalu smo prispeli v Stato, kjer sta nas prijazna domačina postregla s toplim čajem, sladkimi prigrizki, vsi pa smo bili deležni  prav posebnega presenečenja.

Po gozdi poti smo se spustili nazaj proti Kladju.

(Skupno število obiskov 181, 1 obiskov danes)
Dostopnost