KAJ VSE SMO POČELI V OKVIRU TRAJNOSTNE MOBILNOSTI

Avtor: | Jul 20, 2021 | VRTEC_JEŽKI, VRTEC_METULJI, VRTEC_MRAVLJICE, VRTEC_PIKAPOLONICE, VRTEC_RIBICE, VRTEC_SKUPINE, VRTEC-NOVICE

Tudi letos je naš vrtec sodeloval v projektu Trajnostna mobilnost, saj želimo s projektom prispevati k spreminjanju potovalnih navad otrok ter njihovih bližnjih. Aktivno so bile vključene v projekt najstarejše skupine – Mravljice, Metulji, Ribice, Ježki in Pikapolonice.

Preko igre Beli zajček so spoznavali tematiko trajnostne mobilnosti, saj je namen igre spodbuditi otroke in njihove starše, da prihajajo v vrtec na čimbolj trajnosten način – peš, s kolesom, s skirojem,… Pri izvedbi projekta smo upoštevali tudi dejstvo, da se večina otrok vozi v vrtec iz oddaljenih vasi, zato smo temu primerno tudi prilagodili dejavnosti, da so vsi otroci lahko enakovredno sodelovali. Otroci so poslušali zgodbo o belem zajčku, katerega kožušček je umazan zaradi izpušnih plinov avtomobilov. Izdelali so zajčka, ki je imel umazan kožušček in sklenili so, da bodo zajčku očistili kožušček s prihodi v vrtec na trajnosten način.

Spoznavali so različna prevozna sredstva. Ugotovili so, katera prevozna sredstva onesnažujejo okolje in se pogovarjali o tem, kaj bi lahko naredili, da bi pripomogli k manjšemu onesnaževanju. Tako so spoznali tudi nekatera prevozna sredstva, ki omogočajo javni prevoz – vlak, avtobus. Na šolskem igrišču pa so se preizkusili v spretnostni vožnji s skiroji in kolesi, ki so okolju prijazna prevozna sredstva.

Na sprehodih po mestu Cerkno so se navajali na varno in pravilno obnašanje v prometu tako samih v vlogi peščev kot tudi voznikov. Preizkusili so se tudi v vlogi detektivov, saj so opazovali promet ter opozarjali na nepravilno parkirane avtomobile – na pločniku, na prehodu za pešce,… Spoznavali so tudi prometne znake, ki so jih opazili na poti, se o njih pogovarjali ter jih v igralnici tudi narisali.

Poleg vseh dejavnosti v okviru projekta so v skupinah naredili tudi makete mesta in okolice vrtca ter ugotavljali kaj bi še lahko naredili za večjo varnost v prometu, da bi bili vozniki bolj previdni na pešce. Iz odpadne embalaže so izdelali prevozna sredstva ter narisali in pobarvali prometne znake, ki so jih nato uporabili na maketi, ki jim je na koncu služila tudi kot igralna podloga. Na tak način so lahko med igro utrjevali pridobljeno znanje o varnem načinu obnašanja v prometu.

V sodelovanju s starši so se zajčki očistili in postali beli. Otroci pa so postali pozorni na pravilno in nepravilno ravnanje vseh udeležencev v prometu.

(Skupno število obiskov 197, 1 obiskov danes)
Dostopnost