KAKO NASTANE OSTRŽEK?

Avtor: | Dec 2, 2023 | VRTEC-NOVICE

Po ogledu baletne predstave Ostržek v Sežani smo se v skupini Metulji spraševali, kdo sploh je Ostržek? Je res lesena lutka ali živ deček? Odgovore smo v mesecu oktobru in novembru iskali na različne načine in ugotovili, da za izdelavo lesene lutke potrebujemo posebno drevo (lipo), ki jo požaga gozdar. Iz debla nato rezbar oblikuje Ostržka na poseben način, zato smo v skupino povabili na obisk rokodelca Vida.

Predstavil se nam je in nam povedal kaj počne. Pokazal nam je orodje, ki ga potrebuje pri rezbarjenju in sicer leseno kladivo, različna dleta, brusni papir in prav posebni rezbarski nož. Tudi sami smo se preizkusili v rezbarjenju. S pomočjo majhnega lesenega kladiva in dleta smo rezbarili leseno masko, ki pa jo nismo dokončali, saj nam je Vid povedal, da za izdelavo maske potrebujemo zelo veliko časa. S seboj je prinesel tudi različne vrste mask, ki jih izdeluje in jih sam poimenuje. Med njimi je bila tudi vsem poznana prav posebna maska, maska cerkljanskega laufarja po imenu »Ta terjast«. Maske smo lahko pomerjali in se pri tem zelo zabavali.

Nato pa je sledilo presenečenje. Vid je s seboj prinesel 4 lesene kose, ki so bili lepo oblikovani. Ugotavljali smo, kaj bi to lahko bilo. Začel je sestavljati in nastal je čisto pravi lesen deček – Ostržek z dolgim nosom. Pokazal nam je, kako ga je rezbaril in pobrusil ter nam povedal, da je potreboval veliko ur, da ga je izdelal. Ostržka nam je nato podaril, da smo ga lahko sestavljali, oblačili, se igrali in zanj skrbeli.

Rokodelcu Vidu se iskreno zahvaljujemo za njegov čas in trud, ki nam ga je namenil.

(Skupno število obiskov 164, 1 obiskov danes)
Dostopnost