MATEMATIČNI KVIZ

Prva idejna zasnova projekta Matematični kviz je vzklila leta 1997 na pobudo takratne učiteljice matematike Cirile Močnik. Z učiteljem Milanom Koželjem , ki je v tistem času na šoli poučeval slovenščino in je bil zelo produktiven ustvarjalec dramskih dejavnosti, sta hitro našla skupen jezik in oblikovala se je zamisel, da bi šola na malo drugačen način obeležila občinski praznik takrat še mlade občine Cerkno. Občina Cerkno si je namreč za občinski praznik izbrala 1.  oktober v počastitev znanega in uspešnega rojaka matematičnega pedagoga dr. Franca Močnika, ki je bil rojen 1. oktobra leta 1814 v Cerknem.

V ekipi za pripravo Matematičnega kviza so sodelovali številni učitelji, učenci in drugi delavci šole, včasih pa tudi kdo izven nje. Skozi leta so se tudi veliko menjali, kljub temu se je oblikovala nekako stalna ekipa mentorjev, ki so jo sestavljali Cirila Močnik, Milan Koželj, Brane Brelih, Izidora Podgorelec, Mija Bavcon Venko, Ksenja Miklavčič in Irena Zajc, ki so skupaj z učenci pripravili obogateno multimedijsko prireditev. Posamezne poudarke kviza, kot so občinski praznik, promocija dr. Franca Močnika, dramski prizori, zagonetke in uganke je v celoto povezovala rdeča nit z imenom MATEMATIKA.

Matematični kviz se je prvič predstavil javnosti 11. oktobra 1997 v obliki medobčinskega kviza za osnovnošolske matematične navdušence. Na njem so sodelovale poleg  cerkljanske še tri sosednje šole iz Spodnje Idrije, Idrije in Črnega Vrha, ki so se potegovale za simbolične nagrade. Kasneje se je reševanje nalog v obliki tekmovalnih ekip opustilo in vlogo reševalcev so prevzeli kar gledalci v dvorani. Vsakdo se je namreč lahko preizkusil v miselnih spretnostih, za pravilno rešitev pa je žreb določil, kdo bo prejel simbolično nagrado.

S kvizom smo se vrsto let, poleg domačemu občinstvu, predstavili tudi številnim šolam na Slovenskem festivalu znanosti v Ljubljani in s tem ponesli matematično navdušenje tudi čez domači prag.

KRONOLOŠKI PREGLED

JUBILEJNI MATEMATIČNI KVIZ (2017)

HARMOUNIJA (2004)
ZDRAVILIŠČE CERKNO (2006)
MATEMATIČNI LABIRINT (2010)
PREMAKNIL BOM SVET (2011)

Z MATEMATIKO NAZAJ K NARAVI (2013)

POKLON VITEZU FRANCU MOČNIKU (2014)
ŠOLA NEKOČ IN DANES (2015)
VISOKA ŠOLA ZA ČAROVNIŠTVO (2016)
ŽUBOREČE POSLANSTVO ŽIVJENJA (2017)
PREOBLEČENA ŠOLA (2018)
PO STOPINJAH DR. FRANCA MOČNIKA
(Skupno število obiskov 201, 1 obiskov danes)
Dostopnost