METULJI PEKLI CERKLJANSKE PAJTIČKE

Avtor: | Nov 20, 2021 | Novice-šola, VRTEC-NOVICE

 

Otroci iz skupine Metulji so Dan slovenske hrane in prihajajoči Tradicionalni slovenski zajtrk obogatili s spoznavanjem tipično cerkljanske jedi.

Spoznali so CERKLJANSKE PAJTIČKE. Pajtičke, ki so pomanjšana oblika prave slane čebulne potice, so odličen prigrizek namesto kruha in sodijo med sedem jedi, ki predstavljajo idrijsko-cerkljansko gastronomsko regijo in sestavljajo del piramide slovenske gastronomije.

 

Najprej so se seznanili s sestavinami, ki jih potrebujemo za pripravo pajtičk, nato pa izdelali embalažo, škatlice iz tršega papirja, in nanje narisali motive cerkljanskih pajtičk. V posebej pripravljenem kotičku so nalepili fotografije sestavin in razstavili različno velike porisane škatlice.

Z vso vnemo so se lotili peke pajtičk. Otroci so bili pri peki zelo aktivni, saj so pomagali pri valjanju testa, mazanju nadeva, rezanju in polaganju pajtičk na peki papir.

Ko so bile pajtičke pečene, so si jih privoščili za malico.

Ker pa so spekli veliko pajtičk, so jih lahko v svojih škatlicah odnesli tudi domov.

 

Prispevek o poznavanju in peki pajtičk si lahko pogledate in poslušate na spodnji povezavi:

http://www.primorskival.si/novica.php?oid=16434

Ob tej priložnosti se najlepše zahvaljujejo Idrijsko-Cerkljanski razvojni agenciji, s katero so sodelovali in gospe Metki Rupnik za objavljen prispevek na Primorskem valu.

 

Da pa vas prepričajo, da so pajtičke res odlične, pa vam prilagajo recept.

 Sestavine:

  • 1 kg bele moke
  • 3 dag kvasa
  • 4 – 5 dl mlačne vode ali mleka
  • olje, sol

Sestavine za nadev:

  • 5 žlic olja ali surovega masla
  • 2 nasekljani čebuli
  • 30 dag mletih orehov
  • 1 dl mleka
  • 1 žlička soli
  • malo mletega popra

Priprava:

Iz sestavin zamesimo kvašeno testo in ga pustimo vzhajati. Medtem pripravimo nadev, katerega glavni sestavini so orehi in čebula. Čebulo olupimo in narežemo na lističe. V ponvi segrejemo maščobo in na njej prepražimo čebulo. Pražimo jo počasi in toliko časa, da zarumeni in da vsa tekočina izpari iz posode. Popraženo čebulo dodamo mletim orehom in vse skupaj dobro premešamo, popopramo in osolimo.

Ko je testo vzhajano, ga razvaljamo na poljubno debelino, enakomerno namažemo z nadevom in trdo zavijemo. Zvitek narežemo na 2-3 cm debele rezine, ki jih položimo na pomaščen pekač. Pečemo jih približno pol ure pri temperaturi 160 – 170ºC.

DOBER TEK!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Skupno število obiskov 683, 1 obiskov danes)
Dostopnost