Prvi teden drugega dela počitniškega varstva je že za nami. Kar ne moremo verjeti, kako hitro minevajo dnevi, ko smo skupaj. 

Danes, v petek 25. 8. 2023, smo počitnikarji izkoristili prijaznost naših gasilcev, ki so nam  ponudili, da jih lahko obiščemo v gasilskem domu. Zjutraj smo se sprehodili do tja in že daleč naprej smo videli gasilske avtomobile, tovornjake, dvigalo in ogenj, ki nas je čakal. Kar zasvetile so se nam oči, ker smo vedeli, da bomo res dobili polno novih izkušenj. Nekateri od nas smo že gasilci in smo nekaj stvari že poznali, a vseeno se je našlo kaj zanimivega in novega tudi za nas. 

Razdelili smo se v tri skupine, ki so se menjale.

Prva je bila na dvigalu. Najprej smo vsi skupaj pogledali, kako so se gasilci s pomočjo varnostnih pasov spustili z višine. Kako zelo je bilo visoko! Malo nas je že zaskrbelo, da bomo morali to narediti tudi mi. A smo kmalu izvedeli, da se bomo samo dvignili. Najprej smo si nadeli čelade in stopili na dvigalo. Kar naenkrat smo se začeli dvigati in najprej videli našo šolo, nato pa kmalu ves preostanek Cerknega.

Druga skupina je med tem doživela neverjetno izkušnjo, in sicer vožnjo z gasilskim tovornjakom! Gasilci so nas zapeljali, do bolnice Franje, Straže in skozi Zakriž. Čisto vsi smo lahko izkusili, kako se je voziti kot gasilec. Ob prihodu nazaj smo prižgali še sirene.

Zadnje pa smo si vsi skupaj pogledali, kako je če nam zagori olje. Gasilci so si nadeli varnostna oblačila, mi pa smo od daleč opazovali. Najprej so nas vprašali, kako je treba ravnati v taki situaciji in vsi smo vedeli, da gorečega olja ne smemo gasiti z vodo, temveč ga pokriti s krpo ali pa dobiti pokrovko, ki bo zadušila dovod kisika. A da se zagotovo prepričamo, so nam gasilci pokazali kaj se zgodi, če olje polijemo z vodo. Kakšna eksplozija! Za vse naše gospodinje, nekaj kar je res pametno vedeti.

Dragi gasilci, hvala ker smo pri vas lahko doživeli tako poučen in zanimiv dopoldan.

(Skupno število obiskov 264, 1 obiskov danes)
Dostopnost