V četrtek, 26. 2., smo na šolo prejeli lepo novico. Na natečaju za najboljša osnovnošolska in srednješolska literarna glasila, ki ga organizira JSKD (Javni sklad RS za kulturne dejavnosti) v sodelovanju z revijo Mentor v okviru 33. Roševih dnevov 2020, so tri literarne publikacije OŠ Cerkno prejele nagrado za najboljše literarno glasilo osnovnih šol.

Strokovno komisijo so sestavljali: prof. Miha Mohor, slovenist, soavtor osnovnošolskih učbenikov ter avtor priročnika Glasovi mladih, Barbara Rigler, samostojna svetovalka JSKD za literaturo ter odgovorna urednica revije Mentor, ter pesnica Maja Milošević Čustić.

V šolskih literarnih listih jih je tudi letos zanimala izrazna moč mladih piscev ter pestrost literarnih zvrsti, ki se kaže kot rezultat sodobnega pouka besedilnih vrst in književnosti ter prizadevanj v delavnicah ustvarjalnega pisanja.

KOMISIJA JE OCENILA TAKO:

  1. NAGRADA ZA NAČRTNO DELO Z MLADIMI LITERARNIMI USTVARJALCI ZA TRI ŠOLSKE PUBLIKACIJE

 MLADA RAST, glasilo učencev OŠ Cerkno

Cerkno, junij 2019

(OŠ Cerkno)

Literarna urednica: Mojca Lipužič Moravec

Likovna urednica: Ana Koren

PRELISTAJ:

MLADA RAST 2018/19

O TROLU, KI JE RAD PRDEL in ZAKLAD V GOVOREČEM GOZDU, e-slikanici kot projektno delo pri neobveznem izbirnem predmetu NIP Umetnost

Cerkno, maj 2019

(OŠ Cerkno)

Mentorica: Ana Koren

Avtorji: učenci 4., 5. in 6. razreda

PRELISTAJ:

O TROLU, KI JE RAD PRDEL 

ZAKLAD V GOVOREČEM GOZDU 

Utemeljitev: Mlada rast je literarni almanah, prispevki vanj so pregledno urejeni po razredih, ki jih otroci obiskujejo, in po tematiki. Opazno je dobro mentorsko delo in premišljen izbor najboljših besedil, ki so nastala ob inovativnem pouku. Za višjo kakovost pisanja so zaslužne predvsem vaje v ustvarjalnem in poustvarjalnem pisanju – poustvarjanje po Pavčku, Murnu, Vodniku. K vsebinski pestrosti lista pa veliko pripomorejo zgodbe iz folklornega izročila in krajevne zgodovine ter razdelek raziskovalne naloge učencev zadnjega triletja o izseljencih. Tako so pokazali, da obvladujejo prvine umetnostnega izraza in publicistični jezik.

Z OŠ Cerkno prihajata tudi odlični izvirni otroški slikanici »O trolu, ki je rad prdel« in »Zaklad v govorečem gozdu«. Nastali sta ob spodbudi mentorice, da bi otroci združili svoje znanje na treh ustvarjalnih področjih: v pisanju ter likovni in gledališki dejavnosti. Duhoviti pravljici sta estetsko ilustrirani v tehniki lepljenk, preko tehnike kamišibaja pa so ju na šoli tudi uprizorili.

Podelitev knjižnih nagrad ter odprtje razstave vseh prijavljenih šolskih publikacij se bodo naši učenci udeležili v sredo, 18. marca 2020, v Osrednji knjižnici v Celju.

OSTALI NAGRAJENCI

 

(Skupno število obiskov 411, 1 obiskov danes)
Dostopnost