Na šolskem eko vrtu se je to leto veliko dogajalo, pri tem pa nam je sredstva zagotovil projekt »NAOKOLI« Idrijsko-Cerkljanske razvojne agencije.

Vodilni partner LAS s Ciljem je skupaj z občinami Logatec, Idrija, Cerkno, Zavodom za turizem Idrija in Idrijsko-Cerkljansko razvojno agencijo uspešno izpeljal prvo fazo projekta NAOKOLI. Projekt se bo izvajal do leta 2022 in je sofinanciran s strani Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. 

Skupna aktivnost partnerjev iz vseh treh lokalnih skupnosti je postavitev visokih gred ob šolah in vrtcih, kot primer ureditve urbanih vrtov. Z njimi bodo ozaveščali otroke, njihov starše in tudi širšo lokalno skupnost o pomenu lokalne samooskrbe in okolju prijazne pridelave hrane. Več o projektu na spodnji povezavi.

https://www.icra.si/aktualno/176/koncana-prva-faza-projekta-naokoli/

Pridobili smo nove visoke grede, ki smo jih zasadili 23. 4. , na naravoslovnem dnevu šestošolcev. Grede smo zasadili z zelenjadnicami, poleg pa smo dodali dišavnice, zelišča in tudi nekaj okrasnih rastlin, ki so nam lepšale poletne dni.

Zasadili smo rastline na vrtu, seveda pa smo z nekaterimi morali počakati, ker se hladen zrak ni in ni želel posloviti.

  1. 6. Nas je obiskal Trajče Nikoloski, ki je vrtnar, naravovarstvenik, čebelar, fotograf. Še in še bi lahko naštevali kaj vse je upokojeni profesor Biotehniškega centra Naklo, ki nas je poučil o visokih gredah, dobrih in slabih sosedih na vrtu in podal številne napotke, ki nam bodo pomagali pri ohranjanju našega ekovrta. Za vse se mu še enkrat iskreno zahvaljujemo.

Nove visoke grede so se poleti lepo razrasle in rodile številne pridelke.

Nekaj rožic in zelenjadnic smo v dar prejeli tudi od cvetličarne »Rožca«. Hvala vam, rastline so lepo uspevale. Prvič smo zasadili artičoke.

Na vrtu smo čez zelenjadnice na začetku rasti posuli zastirko iz sena.

Rastlinjak je kar naenkrat postal premajhen za vse doma vzgojene paradižnike, paprike, feferone… V njem in na visokih gredah nam je učitelj Marko pomagal napeljati namakalni sistem, ki je vse leto lepo služil.

Hotel za žuželke smo povečali in ga bomo še tekom leta dopolnjevali.

Ko smo z dela vrta, kjer je bil zasajen krompir, buče in bučke, kumarice, fižol.. pobrali pridelke smo zasejali gorjušico, ki nam bo služila kot zeleno gnojenje.

V jeseni smo naše grede zasadili z zimsko solato, radičem, motovilcem, lepo uspevajo zelišča.

  1. 11. smo do konca pobrali še zadnji paradižnik, res nam je bogato obrodil čez poletje, pa tudi nadpovprečno topel november mu je ustrezal. Sedaj v rastlinjaku uspeva solata, motovilec in nekatere križnice.
  2. 11. Smo z vrta pobrali še nekaj cvetač in izkopali topinambur. Letos so vrtnine res dolgo in uspešno uspevale.

Sedaj pa vrtiček pustimo, da si odpočije do naslednje pomladi. Pozdrav iz šolskega eko vrta.

(Skupno število obiskov 249, 1 obiskov danes)
Dostopnost