V torek 21. 6. smo se osmošolci odpravili na zaključno ekskurzijo. Prvi postanek smo opravili na Vranskem. Ustavili smo se v centru varne vožnje, kjer smo si ogledali poligone, vodič nam je razložil kako se avto obnaša na mokrih površinah, kako odreagirati v nepredvidljivih situacijah in si vse to ogledali, ko so drugi vozili po poligonih. Tudi z avtobusom smo jih preizkusili. Nato pa smo si ogledali še simulator prevračanja.  Predstavili so nam pravilno uporabo varnostnega pasu, kar je pomembno predvsem v primeru nesreče, kjer prav varnostni pas zadrži telo in nas posledično zavaruje pred težjimi poškodbami. Učenci so se nato iz simulatorja prevrnjenega na bok ali na streho reševali sami. Vsem nam je uspešno uspelo.

Kasneje pa smo se odpravili v občino Podčetrtek. Po kosilu smo si ogledali Jelenov greben. Lastnik nam je razkazal pašnike kjer se nahajajo jeleni, mufloni in nekaj ovac. Lastnik nam je podal veliko zanimiv informacij, ponudil pa nam je tudi koruzo, ki smo jo lahko ponujali jelenom. Seveda je koruza hitro izginila v lačne želodčke jelenov.

Kasneje smo se spustili le malo nižje v majhno vasico Olimje.  Leži v zavetju gore Rudnice, v območju Kozjanskega parka.

Veličino ji daje grad, nekdaj last grofov Atems sedaj občine Podčetrtek, ki je danes spremenjen  v samostan, kjer prebivajo manjši bratje sv. Frančiška – minoriti. Ob njem stoji veličastna cerkev Marijinega Vnebovzetja, ena najlepših baročnih umetnin v naši domovini. V zavetju samostana se v pritličju južnega stolpa skriva neprecenljiva umetnina, stara samostanska lekarna s freskami, zapuščina patrov pavlincev, ki so 120 let bivali v olimskem samostanu (1663-1783).

Sleherni človek si želi dolgega in zdravega življenja. Slovenski pregovor pravi: “Za vsako bolezen ena zdravilna rožica raste”. Patri minoriti nadaljujejo tradicijo patrov pavlincev in so pred samostanom obnovili čudovit zeliščni vrt in zasadili več kot 200 vrst zdravilnih zelišč, ki zdravijo množico naših bolezni. Samo nekaj korakov je potrebnih, da preko dvižnega mostu – pod mogočnim portalom, ki ga krasi freska puščavnika Pavla z dvema levoma – vstopite v pritličje samostana. Na desni strani zagledate napis: “ZELIŠČNA LEKARNA”, kjer lahko najdete in izberete zdravilo za svoje bolezenske težave.

Pred samostanom je ribnik z zlatimi ribicami, ki se veselijo svojega načina življenja in so najlepša predstava za mlade duše.

Najslajše pa na koncu- čokoladnica. Predstavili so nam njihovo zgodovino in kratek opis čokolade in pralinejev. Pokazali kakavov plod, semena, predstavili praženje zrn. V velikem butiku imajo razstavljena dva stroja za oblivanje in modeliranje, kjer demonstriramo pretakanja čokolade.  Nekaj pa smo jo kupili tudi za domov.

(Skupno število obiskov 159, 1 obiskov danes)
Dostopnost