Januar je mesec, v katerem cerkljanska vsako leto obeležuje spomin na izjemen dogodek, ki mu v evropskem merilu ne najdemo primerjave.

20. in 21. januarja 1945 se je v Cerknem odvijalo smučarsko tekmovanje, ki je bil za tiste čase odmeven in enkraten dogodek.

Tekmovanja v veleslalomu, patruljnih tekih in skokih se je udeležilo več kot 40 partizanov, ogledalo pa si ga je več kot 1000 gledalcev kljub temu, da je bilo Cerkno obdano s 15.000 pripadniki nemških in drugih sovražnih enot.

Sodelovanje na slavnostni akademiji Partizanske smučine je bilo dolga leta stalnica tudi s strani naše šole, saj so na slavnostni akademiji kot redni gostje vedno nastopali naši devetošolci s programom borbenih pesmi ter poezije izpod peres partizanskih pesnikov.

V zadnjih dveh letih je bilo obujanje tega spomina zaradi znanih razmer zelo okrnjeno ali pa ga, žal, sploh ni bilo.

Odmeven septembrski nastop naših devetošolk na proslavi »Tujega nočemo, svojega ne damo«, ki se je v režiji idrijskega rojaka, režiserja Dušana Moravca, odvijal v Idriji je bil le še odskočna deska, da so se izvrstne pevke odzvale povabilu istega režiserja, da s programom borbenih pesmi nastopijo tudi v dokumentarnem filmu z naslovom PARTIZANSKE SMUČINE.

(Povezava na septembrsko prireditev v Idriji:  https://www.rtvslo.si/rtv365/arhiv/174804538?s=tv    1:09:20)

16. novembra 2021 so v dvorani v Počah potekali zadnji snemalni dnevi. In prav na teh smo bili prisotni mi. Ob spremljavi izjemnega harmonikarja Pavla Magajneta.

Nekaj utrinkov s snemanja si lahko ogledate v spodnjem foto materialu.

V torek, 25. januarja 2022, ob 21. uri pa si bomo na TV SLO1 premierno ogledali omenjeni dokumentarni film.

Naj ob zaključku povzamemo besede domačina, ki je takratne dogodke leta 1945, spremljal na licu mesta:

»…Če bi danes bral o tem, ne vem, če bi verjel. Ob stalnem napadanju Nemcev in domobrancev. A se je res zgodilo. Bil sem tam.« (Jožef Bavcon)

Napovednik dokumentarnega filma:

(Skupno število obiskov 490, 1 obiskov danes)
Dostopnost