PIKAPOLONICE SPOZNAVAMO ČEBELE

Avtor: | Maj 27, 2021 | VRTEC-NOVICE

20. maja obeležujemo svetovni dan čebel, zato smo se v tem mesecu tej temi podrobneje posvetili.

Pri jutranjem krogu smo si s povečano sliko čebelo dobro ogledali in otroci so pokazali na njene dele telesa. Otroci so o čebeli že kar nekaj vedeli in hitro so povedali, da lahko piči. Prek različnih knjig smo tako vsakodnevno spoznavali več zanimivosti o čebelah: kako nastane med, kaj nabirajo, kako imenujemo glavno čebelo kraljico (matico), kako se imenuje čebelji samec, kje čebele živijo, kaj jedo in pijejo, kako se razmnožujejo, kaj je njihovo delo in tako dalje. Otroci so pri pogovoru o čebelah navdušeno sodelovali in pripovedovali svoje prigode s čebelami.

Na obisk je prišla čebelarka Marinka, ki je otrokom pokazala zaščitno opremo, pripomočke in povedala nekaj več o delu čebelarja. Seboj je prinesla čebelje izdelke (vosek, satje, milo), ki jih je vsak otrok lahko otipal, povonjal, za pokusiti pa nam je pripravila domač cvetlični med.

Ogledali smo si tudi aktiven šolski čebelnjak in opazovali čebele pri delu, ter poslušali njihovo brenčanje. Čebelar Janko nam je čebelnjak odprl, da smo lahko pokukali noter. Povedal nam je veliko zanimivosti o čebelah, ter tudi pokazal kako se ob dimu hitro umaknejo. Ogledali smo si živo matico, ki jo je čebelar prinesel v škatlici, ta najpogumnejši otroci pa so lahko v roki držali trota in opazovali njegovo brenčanje. Čebelar nam je dal za pokusiti cvetni prah in med, mi pa smo mu v zahvalo zapeli pesem Čebelica.

Na to temo smo izvajali veliko aktivnosti, otrokom pa je bila ena izmed ljubših okušanje različnih vrst medu. Upamo, da bomo s tem pregnali spomladanski kašelj 😊

Pikapolonice vas lepo pozdravljamo s čebelarskim pozdravom: Naj medi!

(Skupno število obiskov 194, 1 obiskov danes)
Dostopnost