V soboto, 21. maja, smo se planinci odpravili na planinski pohod iz Reke do Šebrelj, ter si ogledali jamo Divje babe. Izleta se je udeležilo 17 otrok ter 12 odraslih. Pohod je bil pravo potovanje po poteh preteklosti. Hodili smo po urejeni pohodniški poti Mulatjera, vojaški tovorni poti iz 1. sv. vojne, ki je bila pomemben del 3. obrambne linije na Idrijsko- Cerkljanskem območju. Odlično smo se odrezali v račji hoji vse do vrha, se sprehodili do cerkve Sv. Ivana, kjer smo si lahko privoščili kratek postanek.

Kmalu je sledil spust po drugi strani brega, do jame Divje babe, kjer je bilo najdeno najstarejše glasbilo na svetu. Neandertalčeva piščal, je stara približno 55.000 let in jo hranijo v Narodnem muzeju Slovenije. Vodnik nam je odprl vrata v jamo in vstopili smo v t.i. zibelko svetovne glasbe. Začutili smo hlad jame, videli prvi del projekcije, kjer je predstavljen arheološki del ter arheološka spoznanja glede jame. V drugem delu pa smo takoj opazili majhne leteče netopirje, pravo jamsko temo ter pomočjo čarobne projekcije videli, kako pomembno arheološko najdišče se nahaja prav na našem območju. Projekcijo smo si ogledali v popolni tišini, na koncu pa imeli veliko dodatnih vprašanj.

Po ogledu jame smo se povzpeli po dobro varovani poti nazaj do cerkve Sv. Ivana in se kmalu vrnili po Mulatjeri do našega izhodišča na Reki.

Hvala Katarini in Ivanu iz PD Cerkno za spremstvo na pohodu ter vodniku Gregorju iz LTO Cerkno za vodenje v jami Divje babe.

Lep planinski pozdrav!

(Skupno število obiskov 245, 1 obiskov danes)
Dostopnost