V četrtek, 11. maja 2023, so se učenci, ki se učijo nemščino in so v tem šolskem letu sodelovali v mednarodnem projektu eTwinning »Mensch und Metalle« (Človek in kovine), pod vodstvom svojih mentoric (Anice Svetik z OŠ Cerkno in Urške Boškovič z OŠ Idrija) odpravili na Koroško. V goste jih je skupaj z ravnateljema obeh šol povabila partnerska šola iz Weitensfelda, da bi se srečali v krajih, ki so priče tisočletne prepletenosti ljudstev in kultur ter skupne dediščine s področja rudarstva.

Prvi kraj srečanja je bila Gospa Sveta (Maria Saal) severno od Celovca. Ozemlje so pred več kot dvema tisočletjema naseljevali Kelti, nato pa so si ga priključili Rimljani. V bližini so ustanovili mesto Virunum, ki je bilo glavno mesto province Norik in center trgovanja s kakovostnim noriškim železom. V 6. stoletju so prostor poselili Slovani – naši predniki. Starodavna cerkev pri Gospe Sveti je nema priča zgodovine: njeno predhodnico naj bi v 8. stoletju dal postaviti prvi karantanski škof sv. Modest, ki v njej tudi počiva, na njenih zunanjih stenah pa so vzidani številni reliefi iz dobe Rimljanov.

V eni od stranskih kapel cerkve so učenci vseh treh šol dvojezično uprizorili gledališko delo o življenju zavetnice rudarjev sv. Barbare. Pospremili so ga z glasbenimi točkami. Uprizoritvi so prisostvovali starši in tudi nekateri ugledni predstavniki šole in cerkve na Koroškem. V nadaljevanju so učenci imeli voden ogled stolnice, nato pa so v mednarodno mešanih skupinah reševali naloge, vezane na ogled.

Kasneje jih je pot vodila proti severu v kraj Lölling, kjer so vidni ostanki plavža, nato pa v Hüttenberg oz. Knappenberg. Tamkajšnja nahajališča železa so poznali in izkoriščali že Kelti in nato Rimljani. Prav od tam je izviralo slovito noriško železo (Ferrum noricum), ki je imelo kakovost jekla. V kraju so si učenci ogledali nekdanji rudnik železa in muzejsko zbirko punčk koroške umetnice Helge Riedel. Ta nenavadna zbirka prikazuje vsakdanje življenje, tradicije in izročilo kraja in okolice. Punčke so upodobljene po resničnih ljudeh in dogodkih. Nekatere so smešne, druge pa prav strašljive.

Ob slovesu so si učenci in šole izmenjali darila. V spomin  na obisk naših dveh šol na Koroškem je tam ostala glasba. Društvo godbenikov Cerkno in Godbeno društvo rudarjev Idrija sta namreč podarila svoje CD-je, nov dom pri partnerski šoli v Weitensfeldu pa je našel tudi kipec zavetnice rudarjev sv. Barbare.

Gostiteljem, pri katerih so se učenci obeh šol počutili iskreno dobrodošli, in vsem, ki so s svojim prispevkom omogočili srečanje, iskrena hvala!

(Fotografije: Mag. Erich Angermann, Celovec/Klagenfurt)

(Skupno število obiskov 270, 1 obiskov danes)
Dostopnost