POJAV GLISTAVOSTI PRI OTROCIH

Mar 8, 2022 | Novice-šola, VRTEC-NOVICE

Opažamo, da se znova srečujemo s primeri glistavosti pri otrocih v daljšem obdobju po večini oddelkov. Od meseca januarja pa do marca 2022 pojav podančic nismo zabeležili le v najmlajših treh oddelkih (miške, zajčki in veverice). Starše zato naprošamo, da so bolj pozorni na bolečine v trebuhu in srbenje zadnjika pri otrocih.

Najpogostejši znak okužbe je prav močan srbež okoli zadnjika, zlasti ponoči. Do srbeža pride, ker oplojena samica leže in odlaga jajčeca v kožne gube okrog zadnjika. Človek se okuži, ko zaužije jajčeca podančice. Oseba s podančico si ob praskanju zadnjika jajčeca zanese pod nohte, na roke, v spodnje perilo, na posteljnino. Od tod jih prenaša v hrano, na druge predmete, pohištvo. Jajčeca so tudi v hišnem prahu, prenašajo jih hišni ljubljenčki na dlaki, vendar se ne okužijo. Izven gostitelja ostanejo jajčeca kužna do treh tednov. Zlasti jim ustreza vlažno okolje. Visoka temperatura jih uniči (nad 55°C). Zato predlagamo preventivno pranje posteljnine doma.

Vir okužbe so pogosto družinski člani, ki imajo podančico, pa so brez težav! Prisotnost glist lahko preverimo s pomočjo celofanskega traku (selotejp), ki ga dobimo pri zdravniku. Z njim odvzamemo odtis kožnih gub ob zadnjiku. V primeru okužbe je pomembno, da zdravilo istočasno vzamejo vsi družinski člani, starejši od enega leta.

KAJ LAHKO ŠE STORIMO, DA PREPREČIMO OKUŽBO?

  • zdravljenje oseb okuženih s podančico in družinskih članov
  • poskrbimo, da ima otrok nohte kratko postrižene.
  • pogosto umivanje rok z milom in vodo.
  • prhanje vsak dan (priporoča se jutranje prhanje)
  • dnevno menjamo spodnje perilo, pogosto pranje posteljnega perila, brisač
  • izogibanje praskanja okrog anusa, med nogami.

KDAJ SE OTROK S PODANČICO LAHKO VKLJUČI V ŠOLO/VRTEC? Načeloma z vidika kužnosti pri glistavosti ni omejitev za vključitev otroka v vrtec/šolo. Priporočljivo pa je, da se otrok, ki ima podančico, v kolektiv vrne po končanem prvem krogu zdravljenja.

Več informacij najdete na spletni strani https://www.nijz.si/sl/podancice

(Skupno število obiskov 170, 1 obiskov danes)
Dostopnost