Letošnje leto je prva sobota v juniju zaokrožila pevsko leto na naši šoli.

Tradicionalni koncert šolskih pevskih zborov je tokrat pod naslovom PREPROSTE PESMI, zveste poslušalce ponesel skozi prizmo mladih glasov pevcev od 1. do 9. razreda.

To so dogodki, na katerih lahko poslušalci na krilih mnogih raznolikih pesmi poletijo skozi odraščanje, nadgrajevanje in dozorevanje otroškega petja, od prvih drobnih pesmic s preprostimi vsebinami in melodijami, do že zahtevnih zrelih mladih glasov, prepletenih v ubrano večglasje.

Otroški pevski zbori »Studenčki« s prvošolci,  je tudi letošnji koncert otvoril z že tradicionalno Bitenčevo TRIJE KORENJAKI, poslušalcem pa so z VENČKOM LJUDSKIH PESMI dokazali, da jim slovenske ljudske pesmice še vedno predstavljajo vir navdiha in izvajalske sproščenosti.

S ČRNIMI MAČKI in ČAROVNICO MICO, smo potovali  na krilih čarovnije, zaključili pa s PETIMI GOSENICAMI, ki so pogumno zakorakale na vrt, vendar je vsaki posebej smola preprečila, da bi prišla do priljubljenih zeljnatih glav. Ena pa je le ostala in zapela pesmico do konca.

Sledil je Otroški pevski zbor »Potočki«, v katerega so vključeni pevci iz drugih in tretjih razredov. Ti so svoje pevsko znanje pokazali na, že bolj zahtevnem, pevskem programu. Prepevali so o botrici lisici, Janezku, ki se v banji igra s papirnatimi ladjicami, navihanem in bogatem škratu Dobrošinu, s Pesem bralne značke dokazali, kako radi berejo, v pesmici Prosim in Hvala povedali, da poznajo tudi pravila lepega obnašanja in svoj nastop zaključili s pesmico o čvekavem PAPAGAJU, v kateri pa so na zelo melodičen način povedali, kako so potekale letošnje pevske vaje. Predvsem z veliko petja in tudi veliko klepetanja.

Priprava na vstop v mladinski pevski zbor je pevski zbor četrtošolcev in petošolcev, Brzice, kateri je s svojim pevskim znanjem že nakazal velik napredek v zborovskem petju. Mladi pevci so z zahtevnim programom dokazali, da v sebi nosijo velik potencial.

Že ponarodela Gobčeva MOJA CESTA, Habetova MALIM SO VŠEČ, čustvena pesmica na Kosovelovo besedilo DEČEK IN SONCE ter šaljiva DREMALA,  so ponesle poslušalce v znane melodije, ki jih je za zaključek dopolnila skladba večih avtorjev z naslovom GREMO V KINO, v kateri so se, vsaj pri prvi Kekčevi pesmi, pevcem pridružili tudi poslušalci v dvorani.

Mladinski pevski zbor »Valovi«  je koncert ponesel v čudovit zaključek že tako čustev polnega večera. PREPROSTA PESEM izpod peresa domače pesnice Sabine Eržen, v uglasbitvi zborovodkinje Vanje Lampič, je čudovit spev domači deželi. Pevci so svoj program nadaljevali v a capella izvedbi skladb MEDIEVAL GLORIA, v kateri je svoj izjemen glas izkazala solistka, osmošolka Ajda Škvarča, ob spremljavi Brine Čelik na bobnu. Sledile so Ježeva MAČKU, Boštjančičeva PESEM O SINIČKI in zadnja iz prvega sklopa skladb SINIČJA IZŠTEVANKA izpod peresa sodobne skladateljice Nane Forte.

Zadnji del nastopa mladinskega pevskega zbora so zaokrožile pesmi iz zabavnejšega repertoarja, maorska TUTIRA MAI in skladba THE LION SLEEPS TONIGHT, pri katerih se je kot solistka predstavila devetošolka Zala Močnik, kot spremljevalni inštrumentalisti pa so glasbo dopolnili: flavtistka Julija Bizjak, basist Gašper Božič Lapanja ter na ropotuljah Iva Katarić, s strgalom pa Ajda Škvarča.

Tako, kot  vedno, je bilo ganljivo slovo devetošolk. Letošnje šolsko leto so svoje dolgoletno sodelovanje v pevskem zboru zaključile Nina Čeplak, Mirna Močnik, Zala Močnik, Žana Purgar, Ana Serafimović in Anja Šturm.

Od dolgoletne zborovodkinje Vanje Lampič in neutrudne korepetitorke Teje Ličar Močnik, so se poslovili tudi vsi ostali pevci in v svojih toplih besedah povedali, da nam je bilo na vajah vedno lepo, da je pesem posebno »zdravilo« za dušo in telo, predvsem pa sporočilo ljudem, da, če bi ljudje svoja občutja vedno izražali skozi glasbo, bi bil tudi svet boljši in lepši.

Tako so koncert pevci mladinskega pevskega zbora zaključili s čudovito HIMNO SVOBODI (na melodijo pianista Oscarja Petersona), ki je iz mladih grl zazvenela s še posebno čustvenostjo in ponesla sporočilo »nad strehe hiš, visoko pod nebesni svod ter venec vseh najlepših pesmi raztresla med ljudi povsod«.

NAJ DALJE TEČEJO NOVE ZGODBE….

 

fotografije: Bojan TAVČAR

(Skupno število obiskov 221, 1 obiskov danes)
Dostopnost