PROJEKT ZDRAVJE V VRTCU 2021/2022

Avtor: | Jul 25, 2022 | VRTEC-NOVICE

Tudi v letošnjem šolskem letu smo bili v našem vrtcu vključeni v projekt Zdravje v vrtcu, katerega rdeča nit se je letos glasila: »Krepim (oblikujem) sebe in svojo skupnost«. Projekt je podprt s strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Spodaj je opisanih le nekaj dejavnosti, ki smo jih izvajali glede na rdečo nit letošnjega leta:

  1. starostno obdobje:
  • Praznovanje rojstnih dni je potekalo ob različnem sadju in veselem vzdušju. Sebe in svojo skupnost smo krepili na način, da smo spoznavali, da imajo rojstne dneve tudi naši prijatelji, ki smo jim tisti dan namenili našo pozornost, jim zapeli in zaploskali.
  • Najmlajše skupine smo sebe krepile z vsakodnevnim bivanjem na prostem. Podali smo se na krajši ali daljši sprehod, na travnik, v gozd ali kar na igrišče vrtca, kjer smo se zabavali v peskovniku, na igralih ali se lovili. Ob mednarodnem dnevu družine smo v svojo družbo povabili tudi svoje starše.
  • Tudi v letošnjem letu smo v novembru obeležili Tradicionalni slovenski zajtrk, ki je letos potekal pod sloganom »Zajtrk s sadjem – super dan!«. Tako smo tudi mi nekoliko več poudarka namenili sadju in pripravili še svoj prvi jabolčni sok. Ena od skupin je zdravo hrano spoznavala še skozi zgodbo o Zelo lačni gosenici. Tako je s sodelovanjem vseh otrok v skupini v posebnem modelčku gosenice pripravila in spekla pecivo iz zdravih ter energijsko bogatih sestavin.
  • Sebe smo krepili tudi skozi temo To sem jaz. Prebirali smo različne slikanice o našem telesu in skrbi zanj. Spoznavali smo čutila, temo pa izkoristili še za učenje pravilnega umivanja rok.
  • V tednu otroka smo izvajali različne dejavnosti za krepitev naše skupnosti. Ena izmed njih je bila tudi Pozdrav jeseni. Vzgojiteljice smo otrokom pripravile gibalne postaje na prostem. Povezali smo se z otroki iz drugih skupin in se za konec posladkali s kostanjem, ki ga je za nas spekel hišnik.
  • Nekatere skupine najmlajših so spoznavale tudi pomemben del naše skupnosti – gasilce. Otroke je obiskal gasilec, jim predstavil gasilsko opremo in gasilski kamion. V naslednjih dneh so otroci z vzgojiteljicami obiskali še Gasilski dom Cerkno, kjer so jim gasilci predstavili njihov gasilski dom, vozni park in opremo.
  1. starostno obdobje:
  • Otroci iz starejših skupin so sebe in svojo skupnost krepili tudi z obiskom Energetskega eko parka OŠ Cerkno, kjer jih je pričakala učiteljica biologije. Skupaj so posadili krompir in posejali bučke.
  • Tudi starejše skupine otrok so v času srečevanja z različnimi virusi spoznale, da je gibanje pomembno za krepitev našega telesa. Ravno zato so vsak dan veliko časa namenili gibanju. Razgibavali so se skozi različne dejavnosti, plesali in se vsakodnevno gibali na svežem zraku. Pogosto so obiskali tudi telovadnico, v lepem vremenu pa še raje kar gozdno igralnico, kjer so se preizkušali v plezanju po drevesih, preskakovanju ovir in spoznavali gozd kot naravno igralnico, iskali žuželke, risali, poslušali pravljice in se prosto igrali.

In ker smo že v času poletnih počitnic, vam želimo, da bi bile le-te zdrave, razigrane in polne otroškega smeha.

(Skupno število obiskov 188, 1 obiskov danes)
Dostopnost