PUST VESELIH UST

Avtor: | Feb 23, 2023 | Novice-šola, VRTEC-NOVICE

Leto je naokoli in v vrtcu je zopet glavno besedo prevzel pust in za cerkljanske otroke pomembni in zanimivi cerkljanski Laufarji. Teden pred pustom smo vse vrtčevske skupine obiskale cerkljanski muzej in si ogledale stalno razstavo Pust je kriv. Vsako leto v pustnem času obiščemo prostore cerkljanske Laufarije, kjer mladi nadobudni fantje z veseljem predstavijo naš pustni običaj. Vse skupine so si lahko ogledale kje in  kako se šivajo kostumi in kako potekajo priprave na pustno nedeljo. Na pustni torek so si najstarejše skupine ogledale tudi odkop bota v Cigunc.

Čas pred pustom so otroci z vzgojiteljicami ustvarjali pustne kostume, se podali koledovat po sosednjih skupinah in skupaj pripravili pravo pustno zabavo v vrtcu.

Sklepno dejanje pustovanja v našem vrtcu pa je bila pustna povorka vrtca po ulicah Cerknega na pustni torek.  Vse skupine so se predstavile s skupinsko masko. V povorki so se predstavile sočna cerkljanska jabolka, čebele, pajki, kuharji, ovce, polži, snežaki, barvice in palčki. Povorko pa so polepšali tudi liki Cerkljanskih Laufarjev in cerkljanski godbeniki.  Vse otroke je pred hotelom Cerkno čakalo presenečenje – Predstava Pikina velika pustolovščina v izvedbi gledališča Ku-kuc in slastne miške, ki so jih za otroke spekli v hotelu Cerkno.

Vse kaže, da nam je zimo uspelo pregnati.

Velika zahvala Društvu Laufarija Cerkno, društvu godbenikov Cerkno, društvu šoferjev in avtoprevoznikov Cerkno ter Hotelu Cerkno. Brez njih ne bi bilo tako lepo, kot je bilo. Hvala tudi vsem obiskovalcem, ki so skupaj z nami po ulicah preganjali zimo.

Zahvala tudi fotografu Bojanu Tavčarju za polno lepih fotografij. 

(Skupno število obiskov 538, 1 obiskov danes)
Dostopnost