Ob 17. svetovnem natečaju otroške haiku poezije pod okriljem JAL fundacije na Japonskem smo vas povabili na potovanje skozi »MESTA« – velika, mogočna, majhna, domača, starodavna, sodobna, hrupna, zelena … ali preprosto otroškega smeha polna. Pokukali ste v skrite kotičke znanih in manj znanih mest, iskali zaklade doma in po svetu, potrkali na številna vrata ter skozi okna uzrli mimobežne in brezčasne trenutke. Otroške oči tudi tokrat niso poznale meja, zato so nastali mnogi v tri vrstice ujeti haikuji, ki ste jih prepletli s čarobno likovno podobo in nas očarali.

Na Osnovno šolo Cerkno, ki je koordinacijo slovenskega dela natečaja prevzela v letu 2022, je prispelo več kot 400 haikujev oziroma haig iz preko 45 šol Slovenije. Ustvarjali so jih učenci od 7. do 15. leta starosti pod budnim mentorstvom učiteljic in učiteljev različnih predmetnih področij ali pa so se na pot ustvarjanja podali kar samostojno. Veseli smo bili pestrosti, priznamo pa, da je množica haikujev komisiji, v sestavi Barbare Petkovšek, likovne pedagoginje, in Jožeka Štucina, glasbenega pedagoga, pesnika, pisatelja ter dolgoletnega organizatorja haiku natečaja, predstavljala izjemno zahtevno delo. Število kvalitetnih izdelkov je bilo precejšnje, zato izbrati najboljše med njimi vsekakor ni bil mačji kašelj. Ocenjevalna merila se nam zdijo precej jasna, dokler nismo postavljeni pred dejstvo, da moramo iz množice navdušujočih izdelkov izbrati tiste »prave«.

Ožji izbor otroške haiku poezije je tako v mesecu maju odpotoval na Japonsko. V mesecu septembru pa smo dočakali objavo rezultatov na spletni strani JAL fundacije, in sicer izbor nagrajencev 45 držav sveta. Veselimo se tudi njihove izdaje knjižice najboljših otroških del in upamo, da bodo med izbranimi objavljenimi tudi slovenski.

Da pa ustvarjalnost slovenskih učencev ne bo ostala skrita očem, saj je za njo več kot viden trud, smo za vas pripravili spletno publikacijo HAIKU SLOVENIJA 2022/MESTA. V njej so našli svoje mesto vsi nagrajeni izdelki slovenskega dela natečaja, prvih 5 najboljših, ki je prejelo nagrado JAL GRAND PRIZE, 20 nagrajencev, ki je prejelo nagrado JAL PRIZE, številni haikuji, ki so prišli v ožji izbor tekmovanja, a niso bili nagrajeni, ter tudi nekaj izdelkov, ki so nastali izpod ustvarjalnih zamisli naših učencev. Vsem nagrajencem in nagrajenim šolam bomo v mesecu oktobru tiskano obliko publikacije poslali skupaj s priznanji in darili, ki smo jih prejeli s strani organizatorja na Japonskem.

Vsem nagrajencem in njihovim mentorjem iskrene čestitke za dosežene uspehe v svetovnem merilu, z željo, da bo vaše delo vidno mnogim popotnikom sveta. Posebna zahvala gre gospe Yuki Kosaka, koordinatorici na Japonskem, ki nam je bila na voljo na vsakem koraku izvedbe natečaja, članoma komisije, ki sta z veliko odgovornostjo za nas izvedla najtežji del natečaja, izbor najboljših, ter učiteljicam angleščine OŠ Cerkno, ki so poskrbele za prevode nagrajenih haikujev.

Za sodelovanje in vložen trud tako na literarnem kot tudi na likovnem področju se na koncu želimo zahvaliti še vsem ostalim učencem in mentorjem, katerih dela so bila opažena, a ne nagrajena, in upamo, da se nam na novem popotovanju lovljenja mimobežnih trenutkov pridružite tudi v letu 2023/2024.

Vsem nagrajencem in njihovim mentorjem še enkrat iskrene čestitke.

POVEZAVA DO REZULTATOV SLOVENIJA

POVEZAVA DO REZULTATOV JAL HAIKU SVETOVNI NATEČAJ

POVEZAVA DO PUBLIKACIJE HAIKU SLOVENIJA 2022, MESTA

Koordinatorici natečaja: Mojca Lipužič Moravec in Ana Koren

(Skupno število obiskov 679, 1 obiskov danes)
Dostopnost