Ribice spoznavajo poklice

Avtor: | Nov 4, 2021 | VRTEC-NOVICE

V mesecu oktobru smo v skupini Ribice spoznavali različne poklice. Otroci so veselo naštevali katere poklice poznajo in kaj bodo, ko odrastejo. Nekaj poklicev smo prek igre in knjig spoznali v vrtcu (pilot, poštar, policist, zdravnik…) imeli pa smo tudi priložnosti, da nekaj poklicev spoznamo iz prve roke.

Najprej smo podrobneje spoznali poklic šoferja avtobusa in se (seveda z veljavno vozovnico) odpeljali en krog po mestu. Otroci so navdušeno gledali in preverjali vse kar je bilo na dosegu, pozabili pa niso tudi na varnostne pasove. Šofer avtobusa je otrokom razkazal vse prostore avtobusa, razložil zakaj so vsi gumbi in nalepke ter temeljito predstavil svoje delo. Otroci so na koncu imeli možnost petja na mikrofon, kar je njihovo izkušnjo le še obogatilo.

Obiskali smo cvetličarno, kjer nam je cvetličarka pokazala različne rastline in lončnice, otroci pa so lahko sodelovali pri aranžiranju šopka. Pozorno so spremljali delo s strankami in se učili o delu, ki ga cvetličarka opravlja.

Na obisk sta prišli medicinska sestra in zobna asistentka, ki sta otrokom pokazali pripomočke, ki jih uporabljata pri svojem delu in razložili kaj vse zajema njun poklic. Vsak otrok je lahko poslušal svoje srce, si s posebnim pripomočkom – ogledalcem pogledal zobe, s podarjenimi pripomočki pa so se še dolgo igrali za zdravnike, zobozdravnike, medicinske sestre/brate in seveda tudi paciente.

Nepozabno doživetje za otroke je bil obisk gasilske postaje, kjer so se gasilci res potrudili in otrokom podrobno predstavili in razkazali celotno postajo in kamione. Otroci so uživali v pomerjanju čelad, pogovarjanju po radijski postaji, lahko pa so tudi sedeli v gasilskem kamionu. Ogledali smo si kako izgleda reševanje ponesrečenca, pokazali pa so nam tudi vso opremo, ki jo uporabljajo pri delu. Po navdušenju otrok lahko rečem, da je med njimi najbrž kakšen bodoči gasilec. 😊

Spoznali smo poklic pasje frizerke, kjer so otroci navdušeno krtačili, božali in navidezno umivali plišastega psa. Spoznali smo kaj vse je pri tem delu potrebno, otroci pa so delili svoje izkušnje s svojimi kužki, ki jih imajo doma.

Za zaključek smo spoznali še delo pisateljice in se ob slikah naučili kako iz ideje nastane knjiga in koliko poklicev pri tem mora sodelovati. Otroci so ugotovili, da se knjiga natisne v tiskarni, zato smo si še v istem dnevu tiskarno ogledali, kjer je svoj poklic predstavil tiskar. Otroci so imeli možnost pomagati pri tiskanju pobarvank in razglednic s svojimi risbami. Preizkusili so se pri delu na dveh manjših strojih, kjer so delali luknje in prepogibali svoje pobarvanke.

Otroci se ob dejanskem prikazu in sodelovanju pri delu odraslih največ naučijo in zapomnijo, zato se iskreno zahvaljujemo vsem staršem, ki so bili pripravljeni predstaviti svoj poklic in so s tem otrokom popestrili spoznavanje te teme. Posebna zahvala za sodelovanje in pripravljenost pa gre tudi prostovoljnemu gasilskemu društvu Cerkno, cvetličarni Rožca in gospodu Blažu Jerebu.

 

(Skupno število obiskov 387, 1 obiskov danes)
Dostopnost