ROTA VIRUS

Jun 6, 2022 | VRTEC-NOVICE

​V zadnjih dneh opažamo porast odsotnosti otrok iz razloga bruhanja in drisk, uradno pa imamo z današnjim dnem potrjeno okužbo z ROTA VIRUSOM. Rotaviroza je črevesna nalezljiva bolezen, za katero zbolijo tako ljudje kot živali. Najdemo jo povsod po svetu. Pogosto se pojavlja v obliki izbruhov ter epidemij predvsem v vrtcih, domovih za starejše občane in povsod, kjer se zadržuje večje število ljudi.

Doba inkubacije
Čas od okužbe, do pojava bolezni traja od 1 – 3 dni.

Način prenosa
Virus se prenaša »fekalno oralno« (»iz rok v usta«). Zelo lahko se prenaša pri okuženih osebah, zaradi nezadostne higiene rok po iztrebljanju. Z rokami se virus kontaktno prenaša na hrano, vodo, predmete in ljudi. Redkejši je prenos z vdihavanjem okuženega zraka, aerosola, ki nastane ob bruhanju ali iztrebljanju obolelega.

Znaki bolezni
Bolnik zboli z bruhanjem, bolečinami in krči v trebuhu, vodeno drisko in povišano telesno temperaturo. Zlasti nevarna je lahko okužba pri majhnih otrocih, ker hitro privede do dehidracije ali izsušitve. Odrasle osebe lahko okužbo prebolijo brez znakov in simptomov.

Kužnost
Virus se v velikih koncentracijah izloča z blatom obolelega. Izločanje se lahko prične že 1 do 2 dni pred pojavom bolezni. Bolnik je kužen v času, ko odvaja tekoče blato kar pri mlajših otrocih lahko traja dlje kot 14 dni.
Otroci, ki imajo drisko in ali bruhanje, ne smejo obiskovati vrtca ali šole.

Več o rotavirusnih okužbah in cepljenju najdete na naslednji povezavi:
https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/rotavirusi_vpr_in_odg_za_splet_2016.pdf

 

(Skupno število obiskov 216, 1 obiskov danes)
Dostopnost