​V sredo, 7. 2., na dan pred kulturnim praznikom, smo s prireditvijo z naslovom »Franja – zmaga človečnosti« na OŠ Cerkno obeleževali 80-letnico obstoja Partizanske bolnice Franja. Kulturni spomenik naše kotline, zapisan v zakladnico evropske dediščine, se ponaša s svojo sporočilnostjo, simbolizira tovarištvo, solidarnost, humanost in požrtvovalnost, je izraz človečnosti in srčnosti ter prav zato dragulj naše Cerkljanske, na katerega moramo biti ponosni in se zavedati njegove moči, še najbolj danes, ko svet ponovno trepeta v strahu pred vojnami. Vsebinsko zasnovo prireditve sta oblikovali muzejska svetnica Milojka Magajne in ustvarjalka v kulturi Tjaša Jurman. Slednja je zaslužna tudi za oblikovanje scenarija v obliki spominskih pripovedi, ki sta jih v paru z radijskim voditeljem Benjaminov Jeramom z izbrano besedo pričarala na prizorišču večnamenskega prostora OŠ Cerkno. Na dopoldanski prireditvi so se jima na prizorišču pridružili tudi naši učenci pod mentorstvom učiteljice glasbe Vanje Lampič, učiteljice slovenščine Mojce Lipužič Moravec in zunanjega sodelavca šolske radio-televizije Braneta Breliha. Uvod v prireditev, kratki igrani film, je nastal na podlagi spominske pripovedi in po pričevanju družine naše šestošolke Laure Tušar, katere pradedek Janez Peternelj je bil zaslužen, da se je zgodba o Partizanski bolnici Franja pravzaprav sploh začela. Nastala je pripoved o človeku izjemnega poguma in požrtvovalnosti njegove družine, ki se je danes s ponosom spominjajo tudi pravnuki. V preteklost soteske Pasice in vanjo skrite junake so nas popeljala številna pričevanja, ki so ostala zapisana v knjigi dr. Franje Bojc Bidovec z naslovom »Ni neskončnih poti«, ter druga pričevanja domačinov, zdravnikov, ranjencev …, ki jih hrani Cerkljanski muzej. Vsi ti spomini so nam velik opomnik, kaj človek zmore v najtežjih okoliščinah, ko ga vodi izključno želja po pomoči sočloveku. Pester kulturni program so z govorjeno besedo sooblikovali tudi recitatorji, s peto pesmijo pa Mladinski pevski zbor »Valovi« ob spremljavi obnovljene harmonike, katere pesem se je nekoč razlegala med skalami Franje in na katero je danes igral harmonikar Pavel Magajne.

​Večerna razširjena spominska prireditev, ki sta jo sooblikovala še ŽePZ »Cerklanke« in Moška vokalna skupina Zven pod vodstvom Vanje Lampič, je napolnila večnamenski prostor OŠ Cerkno. Moč izbrane besede, fotografije, video pričevanj in igranih prizorov je s svojo sporočilnostjo presunila slehernega obiskovalca. Vrh prireditve pa pritiče nagovorni besedi gospe Milojke Magajne, dolgoletne skrbnice Partizanske bolnice Franja, ki nam je spregovorila o njenem pomenu v širšem kontekstu evropske dediščine. Narava je kulturnemu spomeniku ponudila zavetje, a je bila do njega večkrat neusmiljena, tudi tokrat čaka na nas, da jo ponovno obudimo za oglede obiskovalcev in da njen glas spregovori za številne rodove tistih, ki bodo krojili našo prihodnost.

(Odlomek iz nagovora muzejske svetnice Milojke Magajne)

»Jutri bomo praznovali praznik slovenske kulture. Veste, tudi Franja je del slovenske kulture, za kulturni spomenik je bila razglašena že leta 1952. … Odgovornost nas potomcev, zgodovinarjev, raziskovalcev je, da njeno sporočilo ohranimo živo … mnogi od vas hranite podobne spomine na svoje starše in bližnje … prosim, delite jih naprej s svojimi otroki in vnuki. Zdaj vi prevzemate vlogo pričevalcev. Franja je naš dragulj in ponos! Prosim, pomagajte nam, da ga ohranimo.«

(Celoten govor lahko berete na Facebook strani Partizanske bolnice Franja)

(Video izsek s šolske prireditve)

 

(Skupno število obiskov 263, 1 obiskov danes)
Dostopnost