SPOZNAVANJE GASILCEV

Avtor: | Nov 25, 2021 | VRTEC-NOVICE

V mesecu oktobru, ko obeležujemo mesec požarne varnosti smo v skupini Čebelice spoznavali gasilce.

Naučili smo se deklamacijo Pogumni gasilci in pobarvali pobarvanko gasilca Samota. Zelo radi smo poslušali zgodbe o gasilcih, listali slikanice in druge knjige na temo gasilstva in si ogledovali fotografije gasilskih kamionov, gasilcev in gasilske opreme na steni igralnice. Spoznali pa smo tudi pesmi o gasilcih in gasilcu Samotu ter jih naglas prepevali ob uprizarjanju in gibanju. Ogledali smo si tudi risanko o gasilcu Samotu.

V igralnici nas je nekega dne pričakalo presenečenje: čisto pravi ročnik, cev in brentača. Ročnik smo pritrdili na cev, pri brentači pa smo raztegnili cev in se igrali gasilce. Brentačo smo nato preizkusili zunaj tako, da smo vanjo vlili vodo, potem je eden »pumpal« vodo, drug pa je držal cev in poskušal zadeti tarčo. Bilo je zelo zanimivo in igrivo.

Obiskal pa nas je tudi oče ene izmed deklic in sicer gasilec Uroš, ki se je z gasilskim kamionom pripeljal kar pred naš vrtec. Pokazal nam je osebno zaščitno opremo gasilca, ki smo jo ogledali in jo tudi pomerili (čelada, podkapa, rokavice, jakna…) ter nam prikazal kako si nadene dihalni aparat. Z dihalnim aparatom na hrbtu pa je z nami tekel do konca vrtca in nazaj. Nato nam je pokazal še vso ostalo gasilsko opremo, ki jo ima kamion. Najbolj zanimive so nam bile svetilke in škarje, ki jih uporabljajo pri rezanju pločevine, kadar morajo rešiti ponesrečenca iz avta. Na koncu smo si ogledali še notranjost kamiona, nato pa nas je Uroš lepo pozdravil in nam ob obhodu na kamionu prižgal modre luči.

Veliko smo se tudi gibali na prostem na igrišču, hodili na sprehode in se na vrtčevskem igrišču s pomočjo igral igrali gasilce. Obiskali smo tudi Osnovno šolo Cerkno in sicer malo telovadnico, kjer smo izvedli gibalno uro na temo gasilcev. Všeč nam je bilo plezanje po letveniku in reševanje mucka, ki je splezal na vrh letvenika.

Obiskali smo tudi Gasilski dom Cerkno, kjer so nam gasilci in gasilke razkazali gasilski dom. Zanimivo se nam je zdelo pogovarjanje preko radijskih postaj in ogled gasilske zaščitne obleke za nevarne snovi. Ogledali smo si kako izgleda reševanje ponesrečenca, preko gasilskih kamionov pa so nam gasilci razkazali opremo, ki jo uporabljajo pri svojem delu.

V igralnici smo si za zaključek preko diaprojektorja ogledali posnetke naravnih nesreč pri katerih nam lahko pomagajo gasilci. Kasneje smo na posnetkih intervencij gasilcev videli, kako se hitro oblečejo, stečejo v gasilske kamione in odhitijo na mesto požara/nesreče/poplave. Nad posnetki smo bili presenečeni in sicer smo videli, kaj vse se lahko zgodi in kako pogumni morajo biti gasilci, da nam in drugim lahko pomagajo. 

Ob tem se iskreno zahvaljujemo staršu in gasilcu Urošu za zelo podrobno predstavitev zaščitne opreme ter kamiona in seveda za izkazan čas. Zahvala za sodelovanje in predstavitev pa gre tudi Prostovoljnemu gasilskemu društvu Cerkno.

(Skupno število obiskov 317, 1 obiskov danes)
Dostopnost