Pred dnevi smo na šolski spletni strani zapisali, da so se trije naši devetošolci Lin Čadež, Kristjan Šturm in Aljaž Škvarča pod mentorstvom Tine Lisac s poslovnim modelom imenovanim SEED LOOP uvrstili v zaključno finale tekmovanja v podjetniških idejah mladih POPRI 2022, ki ga organizira Primorski tehnološki park iz Nove Gorice. V torek, 5.4.2022 se je v finalnem delu pomerilo še 35 ekip oziroma 98 od skupno 342 tekmovalcev. Podjetniška komisija je odločala, kdo je najbolj prepričljivo pitchal – v petih minutah na startupovski način predstavil svoj podjetniški projekt. Ekipe so se potegovale za prva tri mesta v kategorijah osnovnošolci, dijaki in mladi do 29 leta. V izjemno hudi konkurenci z odličnimi poslovnimi modeli, so se tudi tokrat naši trije devetošolci odlično odrezali. Strokovna komisija, ki so jo sestavljali mag. Jana Beton Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, Nika Kristina Butina Epidemic d.o.o., Mateja Lavrič Kolektor Ventures d.o.o. in Rado Daradan Hooray Studios d.o.o. je njihov poslovni model v kategoriji osnovnošolci uvrstila na 3 mesto. Na gala kulturni prireditvi, ki je potekala v novogoriškem kulturnem domu so nagrado prejeli iz rok znanega slovenskega gospodarstvenika Iva Boscarola. Za sproščeno in zelo prijetno vzdušje pa sta poskrbela tudi voditelj Klemen Bunderla in glasbeni gost Nipke.

Našim devetešolcem, iskrene čestitke!

Kaj je SEED LOOP?
SEED LOOP je inteligentna gredica, ki omogoča gojenje zelišč kjerkoli v stanovanju brez truda.

NEKAJ INFORMACIJ O POTEKU TEKMOVANJA
Šolsko leto so zaznamovale karantene zaradi covida, kar pa mladim talentom ni preprečilo, da bi se posvečali tudi razvoju svojih inovativnih zamisli na podjeten način. 122 ekip (342 tekmovalcev) iz vse Slovenije je tako ob podpori 85 mentorjev v 66 izobraževalnih ustanovah pripravilo poglobljene poslovne modele. Najboljših 98 se je prebilo čez regijske predizbore, ki so ga poleg Primorskega tehnološkega parka (zahodna Slovenija in zamejstvo) organizirali še v Tehnološkem parku Ljubljana za Osrednjo Slovenijo, SAŠA inkubatorju za severovzhodno Slovenijo in v Razvojnem centru Novo mesto za Jugovzhodni del države.

ZMAGOVALCI
KATEGORIJA OSNOVNA ŠOLA
1. MESTO
EKIPA/POSLOVNI MODEL: E-FAIRYTALES
ŠOLA: OŠ Miroslava Vilharja Postojna
Regijski partner: Primorski tehnološki park
Opis ideje: E-FAIRYTALES je globalna spletna stran, na kateri lahko družine iz celega sveta najdejo nove, avtorske pravljice, ki jih pišemo, rišemo, sinhroniziramo in animiramo otroci sami. Pravljice lahko družine listajo in berejo, poslušajo sinhronizirane in gledajo animirane kot risanke.

2. MESTO
EKIPA/POSLOVNI MODEL: Route Security
ŠOLA: OŠ Grm Novo mesto
Regijski partner: Razvojni center Novo mesto
Opis ideje: Naš produkt Route Security je namenjen vsem tistim, ki prevažajo kolesa ali kak drug tovor na strehi avtomobila. Z našim izdelkom preprečujemo nenavadne nesreče – ko zapeljemo z avtomobilom in tovorom na strehi pod prenizek nadstrešek ali v garažo ter tako resno poškodujemo kolo ali tovor, ki ga prevaža.

3. MESTO
EKIPA/POSLOVNI MODEL: Seed Loop
ČLANI EKIPE: Kristjan Šturm, Aljaž škvarča, Lin Čadež
MENTOR: Tina Lisac
ŠOLA: OŠ Cerkno
Regijski partner: Primorski tehnološki park
Opis ideje: Predstavljamo vam projekt s področja urbanega vrtnarjenja. Ustvarili smo inteligentno toplo gredico z imenom Seed Loop, ki bo omogočila vrtnarjenje na dosegu roke brez posebnega truda tudi manj izkušenim vrtnarjem. Greda posnema zaprt ekosistem, kar pomeni, da vsi procesi potekajo avtomatizirano.

KATEGORIJA DIJAKI
1. MESTO
EKIPA/POSLOVNI MODEL: Passionis, naravna sadna šminka
ŠOLA: Ekonomska šola Novo mesto, Srednja šola in gimnazija
Regijski partner: Razvojni center Novo mesto
Opis ideje: Passionis je naravna sadna šminka, izdelana iz pravega liofiliziranega sadja. S postopkom liofilizacije se sadju odvzame voda, ostanejo pa vsi vitamini in minerali, ki skozi ustnice vstopijo v telo. Šminka je odlična rešitev za vse, ki se zavedajo, da ni pomembno le kaj dajejo vase, ampak tudi nase.

2. MESTO
EKIPA/POSLOVNI MODEL: Nighttime Secret
ŠOLA: Srednja ekonomsko – poslovna šola Koper
Regijski partner: Primorski tehnološki park
Opis ideje: Nighttime secret je majhna in prenosljiva intimna dišava namnenjena spolno aktivnim dekletom. Ekološka steklenička je napolnjena z naravnim polnilom zato je primerna tudi ženskam z alergijami in občutljivo kožo. Cilj podjetja je, da bi ženskam pomagali rešiti težavo pri spolnem življenju.

3. MESTO
EKIPA/POSLOVNI MODEL: TIKVA
ŠOLA: Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer
Regijski partner: Razvojni center Novo mesto
Opis ideje: Naša ideja se imenuje Tikva, je naravna nočna krema za obraz, ki vsebuje bučno olje. Bučno olje na različne načine koristi koži. Če se spopadate z aknami, suho kožo ali drugimi vrstami madežev, ga boste zagotovo želeli vključiti v vašo nego kože.

KATEGORIJA ŠTUDENTI IN MLADI DO 29 LETA
1. MESTO
EKIPA/POSLOVNI MODEL: Zvočna zakladnica Mesečina
ŠOLA: Fakulteta za strojništvo (UL FS)
Regijski partner: Tehnološki park Ljubljana
Opis ideje: Spletna platforma, ki omogoča dostop do največje baze avdio posnetkov, pravljic in ostale otroške literature. Zasnovana je interaktivno, tako da lahko poslušalci vsebine tudi soustvarjajo in pripomorejo k širjenju nabora prebranih zgodb.

2. MESTO
EKIPA/POSLOVNI MODEL: rEboard
ŠOLA: Fakulteta za strojništvo (UL FS)
Regijski partner: Razvojni center Novo mesto
Opis ideje: rEboard je prenosna multifunkcijska piši-briši tabla. Njena posebnost je, da je izdelana iz zavrženih televizijskih in računalniških ekranov.

3.MESTO
EKIPA/POSLOVNI MODEL: GreenMeal
ŠOLA: Ekonomska fakulteta (UL EF)
Regijski partner: Tehnološki park Ljubljana
Opis ideje: GreenMeal je trajnostno podjetje, ki strankam omogoča nakup že pripravljenih, torej stehtanih in narezanih ter ekološko zapakiranih sestavin za pripravo obroka. Strankam podjetje v produkt doda tudi ustrezne recepte.

FOTO: Arhiv OŠ Cerkno in Primorski tehnološki park

(Skupno število obiskov 268, 1 obiskov danes)
Dostopnost