Naša šola letos sodeluje v eTwinning projektu UNICEF-Puppen auf Europareise (Unicefovi punčki na potovanju po Evropi). Slovenski UNICEF namreč organizira akcijo, v kateri prostovoljci (največ od njih so upokojene gospe, ki dobro obvladajo spretnosti šivanja, kvačkanja in pletenja) izdelujejo unikatne punčke iz blaga, ki jih lahko »posvojimo«. Prispevek, ki smo ga namenili za punčko, gre za pomoč otrokom v revnih deželah.

Šola je že sredi poletja posvojila dve od njih – Tio in Lenčko. Nekaj poletnih dni sta preživeli v vrtcu, v začetku šolskega leta sta bili z našimi učenci, v drugi polovici septembra pa sta odšli na potovanje po partnerskih šolah po Evropi. Obiskujeta različne zasebne in javne šole in pišeta fotodnevnik: ogledujeta si dežele in mesta, se v šolah in na domovih srečujeta z učenci in učitelji, se z njimi učita, kuhata in jesta, ukvarjata z različnimi hobiji in hišnimi ljubljenčki, praznujeta praznike, pripravljata naloge in uganke ter jih rešujeta. Skupaj z njima smo obeležili mednarodni dan knjig za otroke (2. april) in svetovni dan zemlje (22. april), pred nami pa je še obeležitev dneva Evrope (9. maj).

Namen projekta je poleg spoznavanja šol in vrstnikov po Evropi ter učenja nemščine tudi spoznavanje pomena UNICEF-a, seznanjanje z dejavnostmi te organizacije in ozaveščanje o težkem položaju otrok v nekaterih delih sveta, o njihovih stiskah in načinih, kako jim lahko pomagamo.

Z razglednicami se iz držav, ki sta jih obiskali, punčki oglašata svojim »mamam« (izdelovalkam), prav tako jim pišeta za praznike. Eden od ciljev projekta je namreč tudi ozaveščanje otrok o dragocenosti medgeneracijske povezanosti.

Unicefove punčke, od katerih je vsaka drugačna, so preko projekta postale zelo priljubljene in s številnih partnerskih šol so nas prosili, da bi jih radi posvojili tudi oni. Tako zdaj po ena živi na Danskem, Slovaškem in v Romuniji, po dve pa na Češkem in v Grčiji.

Doslej sta poleg Slovenije Tia in Lenčka obiskali Dansko, Slovaško, Romunijo, Italijo, Grčijo in Češko. Trenutno se mudita na Poljskem, od tam bosta odpotovali na Hrvaško, pred koncem šolskega leta pa upamo, da se bosta vrnili v Cerkno.

(Skupno število obiskov 237, 1 obiskov danes)
Dostopnost