Z BELIM ZAJČKOM V TRAJNOSTNO MOBILNOST

Avtor: | Nov 25, 2019 | VRTEC-NOVICE

Z BELIM ZAJČKOV V TRAJNOSTNO MOBILNOST

Vse od začetka šolskega leta so bile najstarejše skupine (RIBICE, METULJI, JEŽKI, PIKAPOLONICE, ČEBELICE) aktivno vključene v projekt trajnostne mobilnosti. Vsi otroci so bili vključeni v številne dejavnosti z namenom ozaveščati in jim približati trajnostne, aktivne oblike prihoda v vrtec  ter doseči spremembe potovalnih navad. Otroke smo spodbujati k razmišljanju o varnosti v prometu na splošno ter o varnosti na poti v vrtec. V vseh skupinah je otroke k trajnostni mobilnosti spodbujala igra Beli zajček, skupaj smo se udeležili tehničnega dne pred OŠ, spoznali delo policistov, gorskih reševalcev, reševalcev, ter si ogledali lutkovno predstavo Mali Ojoj – ena ena tri, ki je preventivni projekt Policija za otroke.

Otroci iz skupine ČEBELICE so posebno pozornost namenile spoznavanju avtobusa in avtobusne postaje. Igralnico so spremenili v avtobusni postajališči, izdelali so svoj rožnati avtobus (po pravljici Rožnat avtobus, avtorice Vesne Radovanovič). Spoznali so poklic voznik avtobusa. Igrali so se rajalno igro: avtobus in se naučili pesmico o avtobusu.

“METULJI” so spoznavali različna prevozna sredstva. Poučili smo se tudi o različnih vrstah prometa in izdelali plakat s sličicami vozil. Preizkusili so se v spretnostni vožnji s kolesi in skiroji. Izdelali so okolju prijazna prevozna sredstva, risali varne poti v vrtec ter sami sestavili svojo deklamacijo Hodim peš.

Otroci iz skupine RIBICE so se pogovarjali o tem Kakšna je moja pot v vrtec? Narisali svojo pot ter jih razvrščali glede na način prihoda v vrtec. Opazovali so okolico vrtca ter razmišljali kakšen bi bil prostor brez avtomobila. Vozili so se z javnim potniškim prometom , oblikovali avtobus iz odpadne embalaže ter izdelali družabno igro spomin iz različnih vrst prometnih sredstev.

»PIKAPOLONICE« so se pogovarjale kako so prihajali v vrtce, spoznavali različna prevozna sredstva ter izdelali plakat z različnimi prometnimi sredstvi (zračni, vodni, cestni).

Otroci iz skupine JEŽKI pa so spoznali, katera vozila onesnažujejo okolje,  se igrali igro avtomobili potrebujejo veliko prostora, ter se spraševali Kako bi izgledala moja ulica brez avtomobila? Z medgeneracijskimi igrami na zaprti  ulici in trgu so spoznali, da odstranitev avtomobilov pusti veliko več prostora za druženje in igro. Z igro mali detektiv so prevzeli vlogo prometnega detektiva – opazovali so promet in opozarjali na avtomobile parkirane na pločniku, prehodu za pešce – nevarne situacije za pešce. Narisali so svojo pot v vrtec ter se pogovarjali o prijetnih in neprijetnih dogodkih, ki jih lahko vsak dan doživljamo na poti v vrtec.

Dejavnosti v okviru projekta Trajnostne mobilnosti bomo zaključili v naslednjem tednu, ko nas bodo v prostorih vrtca obiskali policisti policijske postaje Idrija.

Vsa doživetja in spoznanja pa delimo z vami tudi v fotografijah…

 

 

 

 

(Skupno število obiskov 462, 1 obiskov danes)
Dostopnost