BOLEZEN ROK, NOG IN UST

Okt 13, 2023 | Novice-šola, VRTEC-NOVICE

V zadnjih dneh opažamo porast prebavnih težav, ki se kažejo kot slabost, bruhanje, krči v trebuhu, driska, povišana telesna temperatura. V nekaterih primerih starši poročajo o zelo izrazitih bolezenskih znakih in daljšem bruhanju, v drugih pa samo o posameznih dogodkih, kot so enkratno bruhanje ali driska. Otroci okužbe z določenimi virusi različno prenašajo, zato prosimo starše, da so ob omenjenih bolezenskih znakih pri otroci bolj pozorni.

V zadnjem tednu smo zabeležili tudi več bolezni Rok, nog in ust, ki je pogosta virusna bolezen otrok.
 Bolezen povzročajo enterovirusi. Medtem, ko večina teh virusov povzroča blage oblike bolezni, se lahko pojavljajo tudi težje oblike bolezni z nevrološkimi komplikacijami.
Inkubacija oziroma čas od okužbe do pojava bolezni je običajno štiri do šest dni. Izločanje virusa se začne že pred pojavom bolezenskih znakov in traja še nekaj tednov po ozdravitvi. Običajni znaki in simptomi sicer zelo kužnega obolenja so vročina, bolečine v žrelu in kožni izpuščaj. Izpuščaj se pojavlja običajno na dlaneh, podplatih in na področju zadnjice. Boleče mehurčke najdemo v ustni votlini, še posebej na jeziku in na mehkem nebu ustne votline. Vročina traja od štiri do pet dni. Vročina, izpuščaj in razjede običajno spontano izginejo v enem tednu. Komplikacije so redke.
Okužba se prenaša predvsem direktno preko sline, nosnih izločkov, blata ali indirektno preko okuženih predmetov in površin. Človek lahko izloča virus z blatom še več tednov po okužbi, okužba lahko poteka tudi brez izraženih bolezenskih znakov.
Bolezen se pojavlja predvsem poleti in jeseni. Enterovirusi so razširjeni po vsem svetu, pogostnost pojavljanja in razširjenost je v različnih predelih sveta različna. V zadnjem desetletju se pojavljajo številni izbruhi predvsem na področju zahodnega Pacifika (Japonska, Malezija, Singapur).

Več o bolezni si lahko preberete na spodnji povezavi.
https://nijz.si/wp-content/uploads/2015/10/bolezni_rok_nog_in_ust_02102015.pdf

(Skupno število obiskov 234, 1 obiskov danes)
Dostopnost