GLASBENO-PLESNI OBISK PRI METULJIH

Avtor: | Maj 19, 2023 | VRTEC-NOVICE

Metulji smo v zimskem času spoznavali Slovenijo. O njej smo se naučili veliko stvari, tako, da smo postali že pravi mali poznavalci naše države. Naučili smo se kaj je naše glavno mesto, katera je naša najvišja gora, spoznali smo naše največje reke, jezera in znamenitosti. Spoznavali smo slovensko hrano, naše največje knjižne junake, zastavo, himno, denar… Z zanimanjem smo poslušali slovenske ljudske pravljice, pregovore, reševali slovenske uganke, prepevali slovenske pesmi in se naučili deklamacijo Daj, zmaj (O. Zupančič), ki govori o naši deželi.

V največje veselje pa nam je bil obisk, ki sta ga nam pripravili vzgojiteljici. Obiskala sta nas namreč oče naše vzgojiteljice Mojce in mož naše vzgojiteljice Marjete. Prišla sta prav s posebnim namenom. Eden nam je predstavil slovenski instrument – diatonično harmoniko, drugi pa se je skupaj z Marjeto predstavil v slovenski narodni noši. In tako se je začelo. Po vrtcu je zadonela glasba harmonike, po telovadnici pa so odmevali plesni koraki članov folklorne skupine Sovodenj. U ritmu polke in valčka smo z navdušenjem spremljali dogajanje in ga spremljali s ploskanjem.

Naslednje dni pa smo se tudi mi naučili plesnih korakov. Naučili smo se namreč slovenski ljudski ples Rašpla, ki nas je tako navdušil, da ga še marsikdaj uporabimo za jutranje razgibavanje.

(Skupno število obiskov 172, 1 obiskov danes)
Dostopnost